Einár

Flera hundra tog ett sista farväl av Einár

Av: 

TT

NÖJE

Nils ”Einár” Grönberg begravdes på fredagen i Katarina kyrka i Stockholm.

Över 450 inbjudna gäster anlände i snålblåsten för att ta farväl av ett av de största namnen på den svenska rap-scenen.

Begravningen bedömdes som ett högriskevenemang av polisen. Stora delar av kyrkogården på Södermalm i Stockholm var avspärrad och på gatorna runt omkring stod polisbilar.

Från kyrkans och polisens sida hade man förberett sig för en anstormning av fans och satt upp rep som avspärrning. Men den väntade anstormningen uteblev. Bakom avspärrningarna på kyrkbacken stod endast ett tiotal journalister.

Skådespelare och musiker

Bland de gäster som närvarade var flera skådespelare, bland andra Mikael Persbrandt och Marie Bonnevie. Även den tidigare Kartellen-rapparen Sebastian Stakset var på plats liksom medlemmar från gruppen Hov1.

Begravningsceremonin inleddes klockan 14 med klockringning. Under akten spelades sedan Einárs låtar ”Kolla mig i ögonen” och ”Lilla Nisse”. Enligt programmet sjöngs även psalm 217 - ”Gud för dig är allting klart”.

Representanter för media släpptes inte in i kyrkan under ceremonin men en medarbetare i Katarina kyrka berättade för de journalister som väntade utanför om hur hon upplevt begravningen.

– Det var en ljus hyllning till en alldeles för ung människas bortgång. Det var vackert, fint och värdigt, sade medarbetaren.

Sköts till döds

Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, sköts till döds med flera skott på nära håll i Hammarby sjöstad den 21 oktober. Han var 19 år gammal.

Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och han belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som många andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.

I april förra året kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Han ville själv inte delta i utredningen om kidnappningen och dök inte upp i förhandlingen i tingsrätten.

Einár sköts till döds veckan innan hovrättsförhandlingen, men enligt hans målsägarbiträde Rodney Humphreys hade 19-åringen inte haft för avsikt att dyka upp den gången heller.

Ingen gripen

En månad efter mordet på honom är ännu ingen misstänkt gripen, men utredningen fortsätter med full kraft.

– Utredningen har fått en viss riktning som polisen arbetar utifrån. Det har hållits ett jättestort antal förhör och det analyseras ganska mycket material, både bildmaterial och annat material i ärendet just nu, säger åklagaren och förundersökningsledaren Marina Chirakova.

Händelseförloppet vid mordet har även klarnat, säger hon.

– Polisen har en ganska bra bild av vad som hänt.

En annan person som befann sig på platsen utsattes även för mordförsök, enligt åklagarens uppfattning. Denne person har hörts men Chirakova vill inte gå in på vad som sagts.

Huruvida några frihetsberövanden kan väntas i närtid är svårt att säga, enligt åklagaren.

– Det är väldigt svårt att bedöma hur utredningen utvecklar sig. Det kan gå väldigt snabbt, det kan ta tid. Det vet vi inte just nu.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Einár

Katarina kyrka

Mikael Persbrandt