Camilla Läckberg: ”Jag kör så hårt med mina barn”

Stor intervju med stjärnförfattaren om hälsan, miljonerna, barnuppfostran – och revanschen mot svenska recensenter

Publicerad 2021-12-04

Hon omsatte över 60 miljoner kronor – bara förra året.

Men Camilla Läckberg gör allt för att se till att hennes barn inte blir bortskämda.

– Jag tycker att det är fullkomligt vansinne att skicka med ungarna guldkort till Stureplan. Det finns inte på världskartan, säger hon.

Den ständigt aktuella Camilla Läckberg, 47, kan, och har länge kunnat, skratta hela vägen till banken.

Deckardrottningen har jobbat ihop sin förmögenhet på egen hand, och skrattar högt när Aftonbladet frågar henne om hennes inställning till barnuppfostran vad gäller pengar nu när hennes fyra barn, Wille, 19, Meja, 17, Charlie, 12, och Polly, 5, växer upp med en rik förälder.

– Mina vänner skulle garva så hårt om de hörde dig nu. Jag kör så hårt med mina barn om att de måste jobba. 19-åringen och 17-åringen har sommarjobbat på Gröna Lund hela sommaren och min äldsta jobbar heltid på ett fik nu när han har tagit ett sabbatsår efter studenten. 17-åringen har också ett par extrajobb, säger Camilla Läckberg.

Tolvåringen investerar redan i aktier

Dessutom säger hon att tolvårige sonen Charlie har startat egen verksamhet, tjänar sina egna pengar och även redan börjat investera i aktier.

– Han har en hundpromenadsverksamhet, så vi väntar nu bara på att femåringen ska sättas i arbete också, säger Camilla Läckberg och skrattar.

– Nej, men jag har varit väldigt noga med det, att det inte ska bli bortskämda barn.

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

Det känns som att det väldigt lätt hade kunnat bli just bortskämda barn?

– Absolut. Vad gäller upplevelser, där har de absolut fått uppleva mer än många andra. Men jag är lite av åsikten att det är svårare att skämma bort med upplevelser än med prylar, med prylar har jag varit väldigt noga med att inte skämma bort. De vet att minsta tendens till att bli bortskämda så kommer det att bli en rejäl åtstramning där hemma.

”Vansinne”

Hon säger att barnen både är vana vid att ha det så, och att de nog också tycker att det är bra.

– Jag har själv jobbat sedan jag var elva år och har alltid funnit en enorm glädje med att tjäna mina egna pengar.

Hon förstår sig inte på de som skämmer bort sina barn.

– Jag tycker att det är fullkomligt vansinne att skicka med ungarna guldkort till Stureplan. Det finns inte på världskartan.

Gör ny säsong av ”Lyckoviken”

Det är apropå den tredje säsongen av hennes tv-serie ”Lyckoviken” som får premiär på Viaplay den 12 december, som Camilla Läckberg gör press.

Hon säger att hon tog en stor risk när hon skapade såpan, som även är klar för en fjärde säsong.

– Jag var väldigt nervös när Lyckoviken skulle komma för att för mig var det nog den största chansningen i min karriär, att chansa på att det fanns fler som jag som satt och längtade efter en såpa igen. Jag satt och tuggade på naglarna och tänkte ”hade jag rätt”, och jag hade det och det var så skönt.

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

Samtidigt öppnade hon upp tidigare i år om att hon kämpade med sitt välmående och genomgick en tuff period med många måsten efter ännu ett intensivt jobbår med flera olika projekt i högt tempo.

Du omsatte trots allt över 60 miljoner förra året, man tänker att du skulle kunna ta det lite lugnt då?

– Det är verkligen inte pengar som driver mig. Jag får ibland frågan från folk runt mig om varför jag inte bara pensionerar mig. Men då är min motfråga, vad ska jag göra då? Jag kan ju inte bara sitta och mata duvorna om dagarna. Man måste också fylla sin tillvaro med någonting och jag älskar ju mitt jobb. Jag tycker att mitt jobb är fantastiskt och jag är så jävla priviligierad som får göra det jag gör och lyckats göra mitt jobb till hobby.

Dålig på att njuta av framgång

Brukar du hinna stanna upp och njuta av framgången?

– Jag är dålig på det. Men jag har bra vänner och folk runt mig som ibland säger till mig att jag måste stanna upp lite och klappa dig själv på axeln. Jag är jättestolt över vad jag har åstadkommit. Ibland kommer det konkreta påminnelser, det kan vara ett sms från min agent om att jag har passerat 29 miljoner sålda böcker eller något sådant. Eller en väldigt fin recension i en fin litteraturtidning som verkligen tar mig på allvar och behandlar mitt författarskap, det är klart, då får jag en liten injektion så där. Men jag är väldigt framåtriktad. Jag vill framåt och uppåt, jag tycker att det är roligt. Jag är väldigt nyfiken på hur mycket mer jag kan göra.

Säljer lägenhet för 40 miljoner

Utöver de ständiga jobbprojekten blev Camilla Läckberg och maken Simon Sköld också i somras färdiga med renoveringen med ”Villa Lumos”, deras nya hus på Tyresö strax söder om Stockholm, och bestämde sig i höstas för att sälja sin lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Utgångspriset ligger på 40 miljoner kronor, och lägenheten är ännu osåld.

– Simon och jag är alltid otåliga och vill alltid göra allting på en kvart, men vår mäklare är väldigt lugn och säger att det tar tid med sådana här objekt och det visste vi redan när vi skulle sälja. Så vi har tålamod. Det är ingen stress med det.

Är tanken att nu bo permanent i ”Villa Lumos”?

– Vi får se, vi vill inte riktigt outa våra planer än. Vi har lite spännande planer men vi håller dem nära bröstet än så länge!


Camilla Läckberg med de övriga i TV3-serien ”Svenska powerkvinnor”,  Laila Bagge, Antonija Mandir, Mouna Esmaeilzadeh och Kristina "Keyyo" Petrushina.
Camilla Läckberg med de övriga i TV3-serien ”Svenska powerkvinnor”, Laila Bagge, Antonija Mandir, Mouna Esmaeilzadeh och Kristina "Keyyo" Petrushina.

Camilla Läckberg om ...

... att inte ha tagits på allvar som författare av svenska recensenter:

– Det gick slentrian i x antal år och x antal böcker i att automatiskt av svenska recensenter avfärdas som skräp. Det finns också en slags korrelation i Sverige där recensenterna anser att säljer du väldigt bra så kan du inte skriva bra böcker, är du läst av många måste du skriva skit, och det är en väldigt lustig inställning kan jag tycka. Jag fick min upprättelse för det när jag började få fina recensioner utomlands, som i Washington Post, franska tidningar och på väldigt många håll i världen började tas på allvar och faktiskt fick väldigt fina recensioner. Det har lite grann vänt i Sverige också, ”Box” har till exempel fått jättefina recensioner.

... den kommersiella framtoningen:

– Där får jag skylla mig själv lite grann. Jag har alltid pratat öppet om varumärke och reklam och sådana ord som är extremt fula att använda i litterära sammanhang. Men vad folk misstar sig om är att när jag sitter och skriver mina böcker så tänker jag inte kommersiellt eller försäljning eller någonting sådant. Då handlar det bara om att skriva en så bra berättelse som möjligt. Men när boken väl är skriven så har jag aldrig sett det som konstigt att jag självklart vill att den ska läsas av så många som möjligt. Den biten blandas ofta ihop.

... att revansch är en stor drivkraft för henne:

– Man ska inte förväxla det med att vara bitter, för det är jag verkligen inte, men jag använder ofta revansch som en drivkraft om jag blir underskattad eller nedvärderat betraktad. Då tänker jag att ”jag ska visa dem”. Det funkar inte med brännboll och andra sportaktiviteter har jag märkt, men vad gäller karriär och mitt skrivande gör det definitivt det.

... hälsan:

– Jag tycker att det har hämtat upp sig bra nu. Jag är pigg och glad, jag körde min 100-dagars utmaning med att börja röra på mig mer och det har gjort susen. Jag kommer ut på mina promenader och det har gjort jättemycket.

... att visa upp sig i ”Svenska powerkvinnor” när hon mådde som sämst:

– Det är klart att det tog emot för mig att göra det, särskilt när man är som skörast och risigast och tröttast. Men jag tycker att det finns ett värde i att göra det. Det blir lätt så att man får en lite skev bild av hur livet är som karriärkvinna och offentlig. Det blir lätt så att det enda man ser är omslagen och röda mattorna. Det är inte så livet är, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått så mycket kärlek. Jag har fått kommentarer och dm på Instagram om att ”fan vad skönt att se”, det finns en igenkänningsfaktor som tror har varit viktig. Så jag tycker definitivt att det har varit värt det. Jag är bara förvånad över att det inte har skickats en massa hårborstar hem till mig, för jag kan uppenbarligen inte borsta håret, säger hon och skrattar.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln