Sofia Wistams försvar: Kan visa alla typer av kroppar

”Kroppsbejakande” – Förvånad av hårda kritiken mot ”Naked attraction”

Sofia Wistam var Sveriges mest googlade person efter premiären av ”Naked attraction”.

Efter hård kritik försvarar hon nu det avklädda programmet:

– Det är ett underhållningsprogram, det ska inte lösa några världsproblem, säger hon i den egna podcasten.

Kanal 5:s och Discovery+:s nya avklädda dejtingsåpa ”Naked attraction” har väckt uppmärksamhet och hård kritik.

Nu väljer programledaren Sofia Wistam, 56, att försvara programmet.

– Primärt är det ett underhållningsprogram, det ska inte lösa några världsproblem. Det är inte ett jättedjupt program utan det är ett kroppsbejakande, lite edgy program eftersom man visar saker som man kanske inte sett tidigare på tv, säger hon i den egna podden ”Wahlgren & Wistam”.

Visar könen i tv – och väljer dejt

Sofia Wistam säger att hon var den mest googlade personen i Sverige efter premiären och att hon inte varit förberedd på att bli så hårt ifrågasatt och kritiserad i sociala medier.

I programmet visas fem nakna kroppar upp, successivt från fötter och underkropp via könsorgan och bakdel till överkropp ansikte medan allt diskuteras och kommenteras av Sofia Wistam tillsammans med en dejtingsugen singel som en efter en väljer bort deltagarna.

Inför sitt slutval får även den hugade singeln kasta kläderna och visa upp sig naken för att sen välja ut en av de avklädda personerna att gå på dejt med.

– Det som är målet med det här är att visa vanliga kroppar. Inte omopererade, fixade smalisar bara, utan det är alla former och kurvor, säger Sofia Wistam i podcasten och understryker att de flesta gillar programmet och kanske ser det som ett ”guilty pleasure”.

Sofia Wistam.
Sofia Wistam.

Får kritik och hårda ord

– Sen är det några procent som verkligen blir upprörda över det här. Då kan man tänka: Byt kanal, titta inte på det här då. Men folk vill ändå uttrycka sin åsikt om att de inte gillar det.

Wistam säger till podpartnern Pernilla Wahlgren, 54, att hon nog är mer van vid att ta emot hårda ord i sociala medier:

– Men jag är lite ovan vid det. Jag försöker ändå ha som mantra att jag står för det här och att jag tycker om programmet och tycker att det är fint att visa de här kropparna.

”Naked attraction” har sågats av Aftonbladets tv-krönikör Karolina Fjellborg:

Det är tv-programmens desperata motsvarighet till killen som gör helikoptern på festen för att bli sedd, och tjejen som visar pattarna. En effektsökare”, skriver hon.

Fjellborg beskriver Wistams programledarinsats som ”proffsig” men skriver också:

”Men man kan känna hur ens hopp om mänskligheten krymper.”

Programledaren Sofia Wistam (till vänster) och Ilona Eskfält är redo att inspektera nakna kroppar i ”Naked attraction”.
Programledaren Sofia Wistam (till vänster) och Ilona Eskfält är redo att inspektera nakna kroppar i ”Naked attraction”.

Pernilla Wahlgren: ”Blir så generad”

Komikern Nour El-Refai, 34, var ännu hårdare i sin och sambon Henrik Schyfferts podcast ”Nours poddelipodd. Och Henrik.”

– Det är så jävla fruktansvärt att man ska sitta och titta på när folk väljer bort kroppar för att de ser ut på olika sätt, har hon sagt.

– Det är fullkomligt jävla vidrigt i en tid av skitmycket ätstörda unga människor. Bara det här att välja bort kroppar... Jag tycker att det är så vidrigt.

Pernilla Wahlgren tillhör dem som har svårt att se programmet.

– Jag kan inte ens titta. Jag kan inte säga att jag njuter av att titta, säger hon till Wistam i duons podcast.

– Jag blir så generad och jag tycker verkligen inte att nån utav dem är sexig eller att det finns nånting... utan jag tycker bara att det är weird.

Sofia Wistam fortsätter att försvara ”Naked attraction”.

– Jag känner att ett sånt här program kan visa att alla typer av kroppar kan vara fina. och det slog mig att det är så fint med olika typer, säger hon i ”Wahlgren och Wistam”.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE