Greta Gris (barnprogram)

Föräldrar varnas för ”Greta Gris”-klipp

Grova och blodiga parodier sprids på nätet – mitt bland de populära avsnitten

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Föräldrar varnas för ”Greta Gris”-klipp på Youtube.

Mitt bland barnens favoritklipp finns också mängder med blodiga parodier.

– Det är alldeles för lätt för barn att komma över stötande klipp med sina favoritfigurer, säger Andy Burrows på barnrättsorganisationen NSPCC till The Sun.

Greta gris får smak för bacon, förvandlas till kannibal och äter upp sin pappa. Greta Gris lillebror Georg känner sig utanför och skjuter sig själv. Och Greta Gris utsätts för en blottare.

Det är innehållet i några av de vuxenparodier på det populära barnprogrammet som sprids via sociala medier.

”Kan orsaka en hel del upprörda känslor”

Nu varnas föräldrar för att låta sina barn ensamma titta på ”Greta Gris” via plattformar som Youtube.

– Parodivideor som de här kanske ses som ett skämt för dem som gör dem, men de kan orsaka en hel del upprörda känslor och bedrövelse hos yngre barn som kan behöva kämpa för att bearbeta vad de sett, säger Giles Milton från föräldraorganisationen Parent Zone till The Sun.

Det populära barnprogrammet ”Greta Gris” finns på flera streamingtjänster, som SVTplay och Viaplay. Men många föräldrar väljer också att låta sina barn se avsnitten via Youtube, där den glada grisen och hennes familj har en egen kanal.

Mejas ner av maskingevär

Klippen dyker upp vid enkla sökningar på såväl ”Greta Gris” som seriens engelska namn ”Peppa Pig”. Mitt bland de barnvänliga avsnitten finns parodiklipp där hela familjen Gris mejas ner av maskingevär, där Greta och hennes familj tar kokain och röker hasch och där Greta gris leker med tändstickor och eldar upp sig själv, det sista har visats över 188 000 gånger.

Vissa av dem, men inte alla, är märkta med ord som ”parodi” och ”ej för barn”.

– Youtube har gång på gång hävdat att de ska göra mer för att skydda barn från traumatiska videor som dessa. Men det är fortfarande alldeles för lätt för barn att komma över stötande klipp med sina favoritfigurer. Tech-giganterna har en skyldighet att skydda barn på deras plattformar, säger Andy Burrows på den brittiska barnrättsorganisationen NSPCC till The Sun.

Åldersbegränsar i vissa fall

En talesperson för Youtube säger till The Sun att de kontrollerar alla videoklipp som anmäls av användare.

– I vissa fall åldersbegränsar vi material som, även om de inte bryter mot våra regler, ändå innehåller bilder som kan anses olämpliga för unga användare. Att skydda barn och familjer har alltid varit en prioritet för oss. Eftersom Youtube inte är till för barn har vi investerat mycket i att skapa Youtube Kids-appen för att erbjuda ett alternativ direkt riktat till barn, säger talespersonen.

Få ett roligare liv och bli allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lever stjärnorna från ”Jackass” 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Gris (barnprogram)

Youtube

Föräldraskap

Barn & unga

SVT, Sveriges Television