Melodifestivalen

Dr Alban förlorade 14 miljoner

Av: 

Helena Trus

Martin Gustafsson

Christoffer Nilsson

NÖJE

Artisten om sin stora succé, pengarna som försvann och saknaden av turnelivet

Han försökte rädda krogen – då förlorade han sin förmögenhet.

Dr Alban brände 14 ­miljoner kronor på tre år.

– Jag skulle inte göra om det, säger melodifestivalsartisten.

Tack vare 16 miljoner ­sålda album kunde 90-talsstjärnan Alban ”Dr Alban” Nwapa, 56, leva lyxliv fram till början av 2000-talet.

Då hade ett deltagande i Melodifestivalen aldrig lockat för artisten som ­hade världshits som ”It’s my life”, ”Hello Afrika” och ”No coke”.

Dr Alban ställer upp i tävlingen tillsammans med Jessica Folcker med hopp om att det är en språng­bräda till en andra internationell karriär.

”Det är vårt mål”

– Jag kan sakna den tiden. Den tiden ska komma igen. Det är vårt mål. Det kändes bra och den tiden vill vi ha igen, säger han.

Vid millennieskiftet hade framgångarna lett till en förmögenhet på 12,4 miljoner kronor, visar en kartläggning som Aftonbladet gjorde då.

Två år senare slog artistens krog Stacy upp portarna och blev ett av Stockholms hetaste ställen.

Men trots att kändisarna vallfärdade dit blev resultatet bittert. De röda siffrorna från årsredovisningarna ­visar att Stacy var ett sjunkande skepp – som Dr ­Alban desperat försökte täppa igen hålen på.

Saknar inte krögarlivet

Artisten säger att han jobbade ”extremt hårt” för att få verksamheten att flyta.

– Det är svårt att ha ett ­annat liv, allt handlar bara om jobb, jobb, jobb. Jag ­saknar inte den tiden. Inte alls, säger han.

Med eskalerande mångmiljonförluster pumpade Dr Alban, som ensam aktieinnehavare, in 13,9 miljoner kronor genom aktieägartillskott tre år i rad för att hålla det skuldtyngda företaget vid liv.

Enligt årsredovisningen för 2003/2004 berodde skulderna främst på att ­leverantörer inte betalades vilket ledde till höga in­kassokostnader och räntor.

Du gjorde allt du kunde för att rädda Stacy?

– Ja, men det gick inte. Nej, usch, det där skulle jag inte vilja göra igen om jag fick välja. Alldeles för mycket jobb och för lite ­tillbaka, säger han.

”Hade en butler”

Men till slut var han tvungen att ge upp. 2005 såldes företaget till Stureplansgruppen för nio miljoner kronor. Pengarna användes till att återbetala skulder, framgår det av årsredovisningen. Nu är kontrasten stor mot när artisten var som störst på 90-talet.

– Jag hade alltid en butler när jag turnerade, och ­livvakter. Jag åkte alltid ­limousine och folk följde alltid efter mig. Det händer att jag har livvakter när jag är ute i världen och ­turnerar även i dag, säger han.

Dr Alban tjänade 62 000 kronor 2012 och hans tidigare krisbolag – som nu endast fokuserar på musik – kunde visa upp en vinst på 600 000 kronor.

– Jag har så jag klarar mig. Jag behöver inte jobba, ­säger han.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen