Hon riskerar att bli diskad

avJon Forsling, Klas Granström

NÖJE

Sofia Berntsons låt ute på nätet – kan missa finalen

1 av 2
Sofia Berntson tävlade i Leksand med låten ”Alla”. Bara några timmar senare, vid midnatt, fanns låten att ladda ner från mobiloperatören Tre:s hemsida – trots att låten blev internationella juryns val och därmed fortfarande är med i tävlingen.

En vecka innan delfinalerna var avgjorda gick bidraget ”Alla” att ladda ner på tre.se.

Nu kan regelbrottet kosta Sofia Berntson, 29, en plats i finalen av Melodifestivalen.

–Vi har inte gjort fel, säger Frida Rydman på Berntsons bolag.

I dag bestämmer SVT om låten ska diskas.

Festivalgeneralen Christer Björkman, 51, intervjuades i SR Örebros program ”Boulevard” när programledaren Arne Holmberg berättade att hans dotter laddat ner en Melodifestivallåt från nätet i lördags.

Hon gick in på mobiloperatören Tre:s hemsida – och hittade Sofia Berntssons bidrag ”Alla”. Nedladdningen gick bra och tillsammans lyssnade de på låten innan den sista delfinalen startade klockan 20.00.

– Jag har dubbelkollat med min fru och det råder ingen tvekan. Vi blev förvånade över att det gick att göra, säger Arne Holmberg.

”Handlade i god tro”

När Nöjesbladet under måndagen når Erik Hörnfeldt, informatör på Tre, bekräftar han att låten funnits att ladda ner från midnatt den 22 februari.

– Ja, vi lade ut den då. Vi har handlat i god tro, och gått på den information vi har fått från hennes skivbolag. Det vore fruktansvärt tråkigt om det här skulle påverka hennes chanser, säger han.

Reglerna är dock glasklara: de bidrag som fortfarande är med i tävlingen får inte spelas offentligt eller säljas innan den fjärde delfinalen är avgjord.

Ändrar sin historia

Sofia Berntsons bolag Lionheart nekar till all inblandning och skyller på Tre. Så gör även bolaget Universal, som sköter den digitala distributionen av ”Alla” åt Lionheart.

– Vi har datumet den 1 mars som release, och det har vi meddelat alla som säljer låten. Allt annat är ett misstag från Tre:s sida, säger Michel Kadir på Universal.

Sent i går kväll pratar Nöjesbladet med Tre igen – och nu har Erik Hörnfeldt ändrat sin historia och tar på sig skulden.

– Vi har gjort fel och trodde det var okej i och med att låten blev utslagen. Vi missade att den blivit internationella juryns val, säger Hörnfeldt då.

”Uppsåtet spelar roll”

När Nöjesbladet når Christer Björkman i går kväll berättar han att han ägnat hela dagen åt att reda ut vad som egentligen hänt.

– Vi bestämmer oss under morgondagen (läs: i dag). Jag har inte fått tag på den ansvarige på Tre i dag, men räknar med att få det i morgon och höra deras version. Det är uppsåtet som spelar roll, om det inte är någon som är förknippad med låten som velat detta så är det inte skäl till diskning.

–Allt hänger på vad Tre säger, säger Björkman.

Nöjesbladet har förgäves

sökt Sofia Berntson för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM