”Folk tycker jag är äcklig”

avYlva Niklasson, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Segertippade Caroline af Ugglas om hatet på nätet: Jag fattar det inte

1 av 2 | Foto: Foto: OLA AXMAN, ANDREAS BARDELL, PETER WIXTRÖM
”Folk stör sig av någon anledning på mig. Jag är nog inte så ful, men jag gör så fula miner. Det tänker jag inte sluta med”, säger Caroline af Ugglas.

Älskad, men också hatad.

Caroline af Ugglas har slutat gå ut på internet för att slippa skällsorden.

– Jag kan hitta en hel sida om hur äcklig och ful jag är. Då tänker jag, är jag det? säger hon.

Hon är segertippad inför kvällens final.

Caroline af Ugglas, 36, har på sex veckor blivit hela Sveriges älskling. Eller snarare halva - sångerskan har delat landet i två läger.

– Hälften tycker att det är fantastiskt och resten stör sig på min koreografi, säger hon.

I små doser tycker hon att den negativa kritiken går att hantera, men ibland går det överstyr.

– De få gånger som jag har gått in på nätet kan jag hitta en hel sida om hur äcklig och ful jag är. Då tänker jag, är jag det? Vad konstigt. Och så blir jag rädd när jag tio minuter senare åker till Coop och vet att hälften av människorna där tycker att jag är vidrig – och det enda jag gör är att stå och plocka apelsiner och fattar ingenting.

Av vad tar du mest illa vid dig?

– När folk tycker att jag är äcklig. Äcklig? Jag fattar inte det. Jag förstår att folk är arga, men fattar inte varför – ska jag be om ursäkt eller? Förlåt då, gör det bättre själv, eller vadå? Det är lite diffust.

”Folk stör sig på mig”

Caroline menar att hon i alla tider har fått hör att hon är ”ful men kul”.

– Folk stör sig av någon anledning på mig. Jag är nog inte så ful, men jag gör så fula miner. Det tänker jag inte sluta med. Det är nog just för att jag är tjej. Hade jag varit kille och gjort de här minerna hade det varit mer rock’n’roll.

Redan när hon ställde upp i Melodifestivalen 2007 med låten ”Tror på dej” fick hon utstå grova personangrepp. Att hon var gravid, och tjock om magen, gjorde inte saken bättre.

– Det är skönt att slippa de här kommentarerna i år: ”Men gud vilken ful tjej. Såg ni? Smala ben och tjock mage”. Folk fattade ingenting. De tyckte att jag var ännu groteskare än vad jag var. Vissa tyckte att jag såg ut som en groda.

Vilka sa så?

– Vanligt folk. Man fick blänkare lite varstans: ”Men hur kan man ställa upp med den kroppen?”. Jag om någon är väldigt bespottad. Och sedan är jag väldigt älskad av vissa och det är dem man får lyssna på.

Väljer bort nätet

För att inte knäckas av kritiken har Caroline helt slutat att gå in på offentliga forum på internet.

– Jag har sagt till mig själv att jag inte får gå in på nätet. Jag går in på mina hemsidor, mina bloggar och mina mejl. Där finns en mycket större anständighet. Jag väljer att inte kolla annat av självbevarelsedrift. Och sen så har jag inte tid heller. Jag ska ju måla tavlor också.

Hon tycker att det utbredda hatet på internet är oroväckande.

– Nätet har blivit ett skitkastarforum när folk avreagerar sig. Jag tycker att det vore bättre om arga människor sjöng en sång eller boxade på en ballong. De som hatar mig borde lägga sin energi på att skriva om något de älskar i stället.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM