”Jobbigt att försvara den mannen”

NÖJE

Johannes Bah Kuhnke om att spela svåra mansroller

1 av 8 | Foto: Johannes Bah Kuhnke.

Först en feg man som sviker sin familj i Ruben Östlunds hyllade film ”Turist”. Och snart pedofil i ”Lolita” på Stockholms Stadsteater.

– Det är ingen vacker mansbild jag målar upp, precis, säger Johannes Bah Kuhnke, 42, om sina två stora roller i höst.

Han var länge mest känd som teaterskådespelare och musikalsångare, med många stora roller på Stockholms Stadsteater. 2010 tävlade han i Melodifestivalen.

Efter rollen som huboten Rick i tv-serien ”Äkta människor” började allt fler känna igen honom på stan.

– Jag har ju rätt mycket mask i tv-serien, men jag märkte att folk tittade konstigt på mig. Jag har närt en dröm om att få filma, så det var häftigt att bli uppbjuden av Ruben Östlund, som jag tycker är Sveriges intressantaste regissör.

Filmen ”Turist” gjorde succé i Cannes och har sålts runt hela världen. I går var det galapremiär i Stockholm och på fredag har den premiär runt hela landet.

Johannes Bah Kuhnke spelar Tomas, fegisen som sviker sin familj å det grövsta i samband med att en lavin närmar sig den uteservering i Alperna där de sitter och äter lunch. Resten av filmen är en tragikomisk skildring av ett äktenskap som kanske är i upplösning.

Du är ju så bra i filmen att det väl är stor risk att den här rollen kommer att definiera dig som skådespelare ett bra tag framåt, eller hur?

– Fy fan, vilken mardröm… Jag tror folk skrattar åt honom, kanske lite med honom och som något slags skydd, som att ”jag är minsann inte som honom”.

Vad lockade dig med att spela rollen?

– Nästan allt man tar i som skådespelare är som att göra en förskönande variant av sig själv. Med mask och kostym blir man lite snyggare, med bra manus blir man lite smartare och roligare. Det här var helt tvärtom, man tar fram sina sämsta sidor och exponerar dem.

Snart har Johannes även premiär på pjäsen ”Lolita”, efter Vladimir Nabokovs (1899-1977) kända roman, som två gånger blivit kontroversiella filmer.

– Jag hade bara sett Stanley Kubrick-filmen och trodde det handlade om gubbsjuka. Sedan läste jag boken och pjäsen och insåg att det handlade om pedofili.

– Det är ett intressant ämne. Men tufft. Jag har barn i samma ålder. Usch, det är jobbigt att gå in och försvara den här mannen. Men alla roller bjuder på motstånd.

Bakom kulisserna på nöjesvärlden – följ Nöjesbladet på Instagram