Marie Göranzon om Örjan Ramberg: ”Inte värre än någon annan”

avJakob Meijer

NÖJE

Dramaten-skådespelaren Örjan Ramberg anklagas för trakasserier.

Nu ger Marie Göranzon sin syn på skådespelaren och den senaste tidens händelser på Dramaten.

– Jag tycker inte han är värre än någon annan, säger hon i podcasten ”Schulman show

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Marie Göranzon.

Dramaten har tidigare valt att ställa in två pjäser där Örjan Ramberg medverkar.

Skådespelaren ska vara under internutredning för trakasserier.

Beskedet om de inställda pjäserna kom bara dagarna efter #tystnadtagning-uppropet där hundratals kvinnliga skådespelare berättade om övergrepp och trakasserier i branschen.

Ramberg: ”Det stämmer inte”

Dramaten har inte velat kommentera huruvida det finns ett samband mellan de inställda pjäserna och utredningen mot Ramberg.

Men skådespelaren, som inte misstänks för sexuella trakasserier, har själv i en intervju med Expressen kommenterat anklagelserna mot honom.

– Någon eller några, jag vet inte eftersom alla vill vara anonyma, tycker att jag är obehaglig, våldsam, hotfull och högljudd. Det är framför allt det, säger han till tidningen.

Göranzon: Jättestor sorg

I podcasten ”Schulman show” ger Marie Göranzon, som jobbat på Dramaten i över 50 år, sin syn på turbulensen kring teatern.

– Ja, vad ska jag säga. Det är både och. Det är en jättestor sorg när något smutsas ner. Nu tycker jag Dramaten har fått klä skott för väldigt mycket. Det här har ju visat sig finnas på varje arbetsplats. Men det är klart. Dramaten är ett sånt hus där man kanske inte riktigt förväntar sig de här historierna, säger hon i podden.

– Det är väldigt få egentligen det handlar om, kanske sju, åtta-tio stycken genom åren. Men den manliga dominansen och maktfullkomligheten, den har alltid funnits. 

Om just Örjan Ramberg säger hon;:

– Jag tycker inte han är värre än någon annan. Han tillhör den här gruppen män som har ett humör och har spelat ut det, och fått spela ut det. Och det är teatercheferna som tillåter dem att göra det. Det kan vara båda kvinnliga och manliga teaterchefer. Det är vissa av de här karlarna som får lov att bete sig så här.

Riktar kritik mot sig själv

Göranzon är självkritisk till hur hon har agerat under åren.

– Det är ett kvittrande runt de här männen som vi också står för, vi kvinnor, säger hon och fortsätter.

– Jag kan vara hur rasande som helst och så hittar jag mig själv kvittrande bredvid någon av de här karlarna.

– Jag har kvittrat väldigt bra, men jag tror att jag har kvittrat klart faktiskt, säger Göranzon.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Marie Göranzon som inte vill kommentera utan hänvisar till det hon säger i podcasten.

ARTIKELN HANDLAR OM