Filip Hammars attack mot allergiförbundet: ”Gå hem och nys, för fan!”

Rasar efter kritiken: ”Det är någonting med det här jävla förbundet”

Astma- och allergiförbundet anklagar ”Tårtgeneralen” för att kränka allergiker.

Nu slår Filip och Fredrik tillbaka mot kritiken.

– Gå hem och nys, för fan, säger Filip Hammar i ”Breaking news”.

”Tårtgeneralen” är etta på biotoppen, men uppskattas inte av alla.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilm har sågats av Astma- och allergiförbundet, som menar att den förminskar människor med allergier.

I gårdagens avsnitt av nyhetsprogrammet ”Breaking news” svarade tv-duon på kritiken genom att såga Astma- och allergiförbundet tillbaka.

– Det är någonting med det här jävla förbundet som är problematiskt för att de jobbar kontraproduktivt. De tror att vi ska känna med allergiker men det enda man känner är gå hem och nys för fan, säger Filip Hammar.

Listar sina egna allergier

Det är inte första gången Astma- och allergiförbundet är i farten.

Organisationen har tidigare kritiserat julkalendern ”Jakten på tidskristallen” och barnfilmen ”Pelle Kanin” för hur de porträtterar allergiker. De ständiga attackerna får ett motsatt syfte, menar Filip och Fredrik.

– Vi har såklart inte för avsikt att trampa på någon, vi har största respekt för de här människorna som lider av saker och ting, säger Fredrik Wikingsson och blir avbruten av Filip Hammar:

– Men inte för de på förbundet.

Filip Hammar avslutar inslaget med att lista sina egna allergier. De inkluderar bland annat ”killar med tydlig stämma” och ”svenska killar med dålig ekonomi i Berlin”.

”Är sjukdomar vi talar om”

Scenen i ”Tårtgeneralen” som Astma- och allergiförbundet har reagerat på är en scen där filmens huvudroll Hasse P (Mikael Persbrandt) kliver in på ett kafé.

En gäst på kaféet säger att hon är överkänslig mot parfym och att hon känner hans doft på flera meters håll. Då svarar Hasse P att det är själva poängen.

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE