”Cotton Eye Joe” var 90-talets mest spelade låt i Tyskland

Foto: Anders Deros / AFTONBLADET / 1626
Rednex

avBenjamin Andrée

NÖJE

Rednex har gått från succé och miljontals sålda skivor till storbråk, rättstvister och sparkade medlemmar.

Men de populära 90-tals galorna runt om i Europa gör att gruppen är hetare än på mycket länge.

– Det brukar vara runt 20 000 personer i publiken och massa 90-tals artister blandas med reklam och tv-serier från årtiondet, säger Ranis från Rednex till Nöjesbladet.

Ranis Edenberg, 48, var med i ursprungsgruppen och startade Rednex 1992. Efter en segdragen namn- och rättighetstvist äger och driver han varumärket och fungerar som en manager för Rednex-konceptet. Intresset för gruppen är större än på mycket länge och Rednex turnerar fortfarande flitigt runt om i Europa.

– Vi upplöste idén om ett permanent band för sex år sedan. Nu har vi en pool av olika performers som just nu består av 14 personer som alternerar och kör olika konstellationer, säger Ranis och fortsätter:

– En trevlig konsekvens av detta är att vi kan köra mer än en spelning samtidigt. Vi har exempelvis en spelning i Norge nu på lördag, samma kväll som vi kör ”Vi som älskar 90-talet” i Stockholm.

Låg listetta – i tolv länder

Gruppen fick sitt stora genombrott 1994 med låten ”Cotton Eye Joe” och de har sålt över 10 miljoner skivor och legat listetta i tolv länder. De har också fått ta emot ett pris för ”Cotton Eye Joe” som mest spelade låt i Tyskland under hela 1990-talet.

Tillsammans med bland andra Scooter, Leila K, E-type, Haddaway, Dr Alban och Paradisio kommer Rednex medverka på nostalgifestivalen ”Vi som älskar 90-talet” i Stockholm, Göteborg och Helsingborg nu i juli.

– Vi gör dussintals 90-tals galor varje år. Men det är coolt att det nu är tre galor i Sverige. Annars är det mycket i de tyskspråkiga länderna som vi kör. Konceptet 90-tal har varit stort där i många år, säger han.

Och publiken strömmar till och älskar konceptet.

– Det brukar vara runt 20 000 personer i publiken och massa 90-tals artister blandas med reklam och tv-serier från årtiondet på storbild och så dyker det ofta upp lite kända programledare från förr. Vet inte hur det blir i Stockholm men det ska bli kul att köra där.

Låtarna som vi lyssnade mest på 2017 00:47