Conchita Wurst: ”Jag har varit hiv-positiv i många år”

Eurovision-vinnaren berättar om sjukdomen efter hot från expojkvän

En expojkvän har hotat med att avslöja hennes hemlighet.

Därför gör Conchita Wurst det själv i stället.

– Jag har varit hiv-positiv i många år, skriver Eurovision-vinnaren på instagram.

Eurovision-vinnaren Conchita Wurst, 29, berättar nu för första gången att hon är hiv-positiv, i ett långt inlägg på Instagram.

Hon gör det efter att ha blivit hotad av en tidigare pojkvän.

– I dag är dagen då jag frigör mig från damoklessvärdet för resten av mitt liv. Jag har varit hiv-positiv i många år. Det är faktiskt irrelevant för allmänheten, men en expojkvän har hotat med att gå ut offentligt med den här privata informationen och jag vägrar låta någon i framtiden försöka skrämma eller påverka mig på ett sådant sätt, skriver hon i inlägget som är på tyska.

Kan inte föra smittan vidare

Conchita Wurst, som vann Eurovision song contest 2014 med låten ”Rise like a Phoenix”, skriver att hon fått behandling mot den kroniska sjukdomen sedan hon fick diagnosen för flera år sedan. Behandlingen gör att hon endast har opåvisbar virusmängd i blodet och därför inte riskerar att föra smittan vidare.

Conchita Wurst heter egentligen Thomas Neuwirth och det är han som drabbats av sjukdomen. Neuwirth brukar vara noggrann med att hans alter-ego Conchita Wurst är en kvinna, som spelas av mannen Thomas.

Men i inlägget på Instagram växlar Conchita mellan pronomen och skriver om sig själv som son och bror när hon beskriver två anledningar till varför hon inte berättat om sjukdomen tidigare.

”Jag mår bra och är starkare än någonsin”

– Det viktigaste är min familj, som har känt till och stöttat mig ovillkorligt sedan dag ett. Jag skulle gärna ha besparat dem uppmärksamheten på deras sons, sonsons, brors hiv-status, skriver hon.

– För det andra är det här information som jag anser huvudsakligen är relevant för de personer där en sexuell kontakt skulle kunna vara ett alternativ.

Conchita Wurst avslutar sitt inlägg med att rikta sig direkt till sina fans:

– Informationen om min hiv-status kan vara ny för dig, men min status är det inte. Jag mår bra och jag är starkare, mer motiverad och befriad än någonsin. Tack för ditt stöd, skriver hon.

Publisert: