Köpstopp!

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya rörelsen anti-shopping räddar plånboken och miljön

Januaripank?

Ett ypperligt tillfälle att konsumtionsbanta och spara på Moder Jords knappa resurser!

”Anti-shopping” är en rörelse som växer sig allt starkare, både här och utomlands.

förbud Vår shoppingglada reporter Petra Weiss fick en utmaning: en vecka utan spontana inköp.
förbud Vår shoppingglada reporter Petra Weiss fick en utmaning: en vecka utan spontana inköp.

Om du tillhör skaran som pantar sina sista pet-flaskor för att få råd med blodpudding har du antagligen inget annat val än att dra ner på shoppandet. Men kanske känns det lite bättre om du vet att du samtidigt gynnar miljön?

Att medvetet överge vår slösaktiga livsstil är en tankegång som allt fler nappar på.

Mätt på senaste trenderna

I USA har en ”No impact”-rörelse tagit fart, som går ut på leva så resurssnålt som möjligt.

Miljöpartisten Birger Schlaug skrev i december en omtalad debattartikel i Aftonbladet. Han diagnostiserade sig själv som ”utshoppad” – mätt på platta tv-skärmar och konsumtion.

– Jag har aldrig fått så många reaktioner. Efter 25 år i politiken – och så får man uppmärksamhet för något sådant här! Folk har skrivit, ringt och mejlat. Några har varit sura, men 95 procent kände igen sig, säger han.

Konsumtionen har aldrig varit större. Har vi nått taket nu, i jakt efter materiell lyx?

– Ja, de flesta har ju redan allting, och konsumtionen slog inte rekord vid julhandeln.

Grävde ner mobilen

Peter Norberg, doktor i etik vid Handelshögskolan i Stockholm:

– Jag tror att man kan spåra en anti-konsumtionstrend, frågan är om trenden har någon större inverkan. De flesta sätter sin egen bekvämlighet och lyx först, säger Peter Norberg.

– Man vågar inte bryta mot normen som säger att man ska flyga till Thailand.

Birger Schlaug har börjat sitt konsumtionsfria liv genom att begrava mobiltelefonen. Bokstavligt talat.

– Jag gjöt in den i ett cementblock och grävde ner den i trädgården, som ett slags farväl till politiken i samband med en fest. Jag var så förbannad på det ständiga ringadet, säger han med ett skratt.

En köpfri vecka – dag för dag

Hur svårt är det att inte shoppa?

Vår reporter Petra Weiss provade en vecka. Här är hennes rapport.

Gallerior är fulla av frestelser. Titta men inte köpa, Petra!

Dag 1

Måndag

Låta bli att handla i en vecka? Skulle det vara några problem? Jag känner mig både frustrerad och lite lätt stöddig när redaktören frågar om jag kan ha shoppingstopp i en vecka.

Det här blir en lätt match. Be mig om två veckor – inga problem heller. En månad? Självklart. Ett år känns definitivt som överkurs och skulle troligen ersätta shoppingbegäret med en rejäl depression i stället ...

På vägen hem tittar jag inte ens i skyltfönstren.

Dag 2

Tisdag

Vaknade otroligt utsövd och sprudlande glad. Det är fortfarande långt kvar till lön, men jag ska ju ändå inte shoppa.

Dessutom är det skönt att slippa kånka på shoppingpåsar när jag går hem. I 35 minuters uppförsbacke.

Funderar på om ett paket tuggummi gills som shopping men beslutar mig för att inte fråga redaktören. Hon skulle bara säga ja.

Tuggummi = lyckopiller?

Dag 3

Onsdag

Gud vad de rear överallt! Jag menar, vem har egentligen råd att handla en massa i januari? Naturligtvis är det bara en massa fula, överblivna saker som reas ut. Ingen vill ha dem, så är det. Då vill inte jag det heller.

4-åringen säger att hon behöver ett par rosa strumpbyxor. Jag talar om för henne att hon vackert får vänta en vecka. Jag har ett uppdrag att utföra.

På vägen hem sneglar jag lite på en svart klänning i skyltfönstret. Inte för att jag vill ha den.

Dag 4

Torsdag

Tänk att det skulle vara så kul att handla mjölk och margarin? Det känns som en fröjd att stoppa ner varorna i korgen, ta dem till kassan och langa upp Ica-kortet. Tuggummit som slank ner i sista minuten fungerade som rena lyckopillret.

Hur går det? frågar redaktören.

Jag förstår inte alls vad hon menar. Det har gått fyra dagar, varför skulle det vara några problem? Tre dagar kvar. Undrar om den svarta klänningen är slut om tre dagar? Nåja, den sitter säkert uselt i alla fall.

Låna böcker i stället för att köpa.

DAG 5

Fredag

Vaknar med en krypande känsla i kroppen. Det är fredag och jag har inte gömt några shoppingpåsar i bastun på evigheter. Sedan vi flyttade till ett hus helt soprent på garderober eller vettiga förvaringsmöjligheter är det faktiskt snudd på helt omöjligt att gömma nya saker för att sedan låtsas att jag haft den där gamla trasan i evigheter. Nu har jag ingen anledning att ha dåligt samvete eftersom jag knappt rört mitt Visakort på fem dagar. Klappade det bara som hastigast i går.

Tänk om det har avmagnetiserats??

Dag 6

Lördag

Vi ska bjuda goda vänner på middag ikväll och faktum är att jag HAR ingen duk som funkar. Måste jag inte köpa det då? Min man tycker att vi gott kan ta duken vi fick i julklapp. Tröstar mig med att det i alla fall är bra ur miljösynpunkt.

Får dåligt samvete när jag tänker på att jag faktiskt längtar efter att låta kortet fladdra som måsvingar i butikerna, för jag borde verkligen börja shoppa mindre och spara mer.

Synd att det är så tråkigt bara.

Dag 7

Söndag

Neeej, jag tänker inte shoppa hysteriskt i morgon. Inte alls. Okej, jag erkänner. Även om jag hade abstinens så skulle jag ändå inte kunna shoppa vilt nu i januari.

Kanske bör man ha en vit shoppingvecka varje månad? Eller tre shoppingfria veckor varje månad? Då skulle kanske kontot ligga på plus även sista veckan före lön.

Jag ska tänka på saken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN