Lena Olin

Här gör Lena Olin, 63, debut – som modell

”Folk förväntar sig nog att jag ska vara mer glammig”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hon brukar ses som en av våra mest glamorösa svenska Hollywoodstjärnor.

Nu gör Lena Olin, 63, dessutom debut som fotomodell.

– Folk förväntar sig nog att jag ska vara mer glammig än vad jag är i närheten av privat faktiskt, säger hon.

Vid 63-års ålder har hon hunnit med en lång karriär i Hollywood. Men först nu debuterar Lena Olin som modell, i ett samarbete med Kappahl.

– Det var kul att få göra lite supermodellande, säger hon med ett skratt.

När jag tänker på Lena Olin så tänker jag inte på Kappahl utan betydligt mer exklusiva märken?

– Nej, det är alldeles rätt, jag älskar jättemånga extremt dyrbara designers och tycker att det är enormt roligt. Men jag har också en basic sida. Jag tycker om att kombinera jeans och skjorta med ett jätteläckert bälte till exempel. Folk förväntar sig nog att jag ska vara mer glammig än vad jag är i närheten av privat faktiskt, säger hon.

”Ser kort ut på film”

Men ännu mer reagerar folk som aldrig träffat henne tidigare på något annat.

– Jag är ganska lång, en och 72, men folk tror att jag är mycket mindre, så jag får ofta reaktionen att folk tycker att det är förbryllande att jag är så lång. Jag kan inte förstå vad det är att jag ser kort ut på film, säger hon.

Trots modeintresset har Lena Olin aldrig använt kläder för att försöka främja karriären. Och just att snarare klä ned sig fångade intresset hos stjärnregissören Brian de Palma.

– Han skrev i sin självbiografi att Lena Olin var den enda han träffade som inte hade klätt sig för rollen. Jag var kanske lite kaxig, rollen skulle vara väldigt hal och sexig, men jag kom dit i långkjol och stor kofta och han uppskattade det. Sen funkade det inte tidsmässigt, men det var speciellt att han skrev om det.

Filmen var ”Fåfängans fyrverkeri”, men av tidsskäl kunde Lena Olin inte göra rollen som istället gick till Melanie Griffith.

”Inte alltid i form”

Lena Olin är i Frankrike mitt under inspelningarna av andra säsongen av det brittiska tv-dramat ”Riviera” när Nöjesbladet når henne över telefon. Genom karriären har hon hunnit med att både bli nominerad till såväl en Oscar som Golden Globe, Bafta och SAG och Lena Olin tycker sig aldrig ha råkat ut för åldersdiskriminering i Hollywood.

– Jag har haft ganska komplexa roller alltigenom måste jag säga och jobbade mindre när barnen var små, men annars så... Men jag måste ju skriva under på att vi måste ha fler roller för vuxna kvinnor. Men jag känner att det håller på att hända. Folk tycker att det är roligt med en variation på filmduken i stället för det mest vanliga när tjejerna är 22 och har förhållanden med män som är 45, säger hon med ett skratt.

Har du nåt bra tips på hur du håller dig pigg, alert och i form?

– Jag är väl inte alltid pigg. Eller alert. Eller i form. Men när jag är det så är det när jag är engagerad. Det är ett privilegium att känna sig engagerad och undra och vara nyfiken. Det är en jädra talang att kunna känna allt det där och det är jag nog ganska bra på. Men jag är verkligen inte alltid i form eller pigg, säger hon och skrattar.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Patricia Arquette varnades för att gå upp vikt

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Olin

Kappahl