Mejla

Fredrik Virtanen

Här bryter de ner främlingsrädslan

Enkelt avslöjande.Bosse och Ahmed började bryta arm sedan Niklas Källner presenterat dem för varandra. Sedan var de kompisar. ”Det är ju så med främlingsrädsla - rädslan gäller bara så länge det främmande är främmande”, skriver Fredrik Virtanen.
Enkelt avslöjande.Bosse och Ahmed började bryta arm sedan Niklas Källner presenterat dem för varandra. Sedan var de kompisar. ”Det är ju så med främlingsrädsla - rädslan gäller bara så länge det främmande är främmande”, skriver Fredrik Virtanen.

NÖJE

”Skavlan”-reportern Niklas Källner åker till Bergslagen, träffar en rädd man, presenterar honom för en flykting och sedan bryter de arm och blir vänner.

Lysande enkel, avslöjande, förklarande tv om ett trasigt land.

Sveriges Television har upptäckt att landsbygden avfolkas. Om dem som blir kvar medan Sverige urbaniseras näst fortast i världen har SVT kretsat. Undermåliga bredband, nedlagda lasarett, trasiga trygghetslarm och polisbrist. Man har kört direktsänd debatt, kulturmagasinet ”Kobra” har åkt ut, ”Bethinas skilda världar” på SVT Play har åkt ut, och Niklas Källner från ”Skavlan” har åkt ut.

Bäst har Källner-programmet, ”Delat land”, varit.

Det är en titt ner i avgrunden. En underbar titt i folkhemsrasismens avgrund.

Särskilt del två, om flyktingpolitik, är fascinerande. Finns på SVT Play. Där sitter en vanlig hygglig man, Bosse i Bergslagen, och säger att ”migrationsverket har bara öst över oss [flyktingar]”.

– Men vad är problemet för dig?

Det är inte brottslighet. Det är inte brist på bostäder för urinvånarna. Inte att svartskallarna snor jobben eller ligger med lokalbefolkningen. Utan bara:

– Min hembygd här har blivit förändrad till nånting som jag inte tycker är trevligt.

Jahaja.

Hans hembygd har blivit ”förändrad”. Av ”de där människorna”. Stackare. Jag orkar inte fundera på hur de palestinska eller somaliska flyktingarnas liv ”förändrades” när de flydde från bombanfall eller massmord och det gör uppenbarligen inte Bosse heller.

Därpå förklarade Bosse att Källner är ”stockholmsmanipulerad”.

– Du måste ju se den syn som en annan har här.

Så de tog en bilfärd runt mexitegelvillor och övergivna trevåningshus utan att en enda människa syntes till. Brukssamhället Ställdalen började tyna bort långt innan den första flyktingen kom, efter att gruvorna lades ner, på 80-talet.

Scenerna summerade genialt vad hela debatten handlar om:

Främlingsfientliga män i avfolkade bygder som anser att hela tillvaron är en konspirationsteori från Stockholm.

Det är möjligt att tycka synd om dem, möjligt att förstå dem, möjligt att lida med dem. Bortsett från allt annat är ju hans reaktion rimlig för en konservativ människa. Det är möjligt att förstå hans bitterhet.

Det är också möjligt att flytta från byn.

Bygdementaliteten är klaustrofobisk och när den också krockar med solidaritet är det förstås många som inte orkar bo kvar. De flyr från de inskränkta, bigotta, rädda. Klart att Sverige urbaniseras! Vilken modern människa orkar med trånga farbröder?

Källner, med hans utsökta förmåga att få folk att prata sin sanna goja, skildrade problemet tydligare än något annat reportage. Och när Källner presenterade Bosse för Ahmed så blev de kompisar och bröt arm.

Det är ju så med främlingsrädsla - rädslan gäller bara så länge det främmande är främmande.

Nu kan tyvärr inte Niklas Källner åka runt i alla avfolkade bygder och presentera rädda farbröder för flyktingar, men det fanns andra ljuspunkter.

En tant i byn hade fattat läget totalt:

– Flyktingar är bra. För då blir det lite folk här.

veckans ...

BABE. Sara Sommerfeld, skådespelare.”Min farmor och förintelsen” i går på TV4 var en stark, väsentlig och livsviktig påminnelse om att högerextremism inte är en åsikt bland andra åsikter. Sommerfelds farmor var judisk, överlevde Auschwitz. Det gjorde inte de flesta. Antisemitism, liksom all rasism, måste bekämpas så fort den ens antyds. Hur det annars slutar vet vi.

ALBUM. ”Stenungsund”, Viktor Olsson. Lyssna på det fantastiska titelspåret till exempel, en förträfflig mix av Rolling Stones ”Angie”, The Bands ”The weight”, Anders Glenmark och Orup. Resten av albumet är Marie Fredriksson. Snubben är 22 år och kommer att bli störst. Lyssna även på ”Regn” och fall, Patrik Isaksson hade inte kunnat sjunga finare.

COUNTRYALBUM. ”The traveling kind”, Rodney Crowell och Emmylou Harris. Både Markus Larsson och Per Hägred har hyllat skiten ur den här rockplattan, själv har jag bara hört de tre låtar som finns på Spotify och - ja. Röd jord. Berg. Landsvägar. Vuxensorg. Memphis.

TV-PEPP. Nicole Kidman ska göra tv! Den främsta stjärnskådespelerskan efter Meryl Streep, generationen före Jennifer Lawrence, har signat med HBO för att spela mot Reese Witherspoon i ”Big little lies” (som bygger på en hyllad Liane Moriarty-roman jag inte läst) gjord av självaste 90-talsikonen David E Kelley (”Ally McBeal”, ”Boston legal”). Oerhört fett. Bara en säsong, likt ”True detective”. Premiär om ett år, gissningsvis.

HYRFILM. ”Birdman”. Älskar scenen där Michael Keaton konfronterar en teaterkritiker och blir pissad på. Älskar många fler scener än så. En makalös film om prestige, drömmar och genanta män. Har du inte sett den än?

MURVEL. Katarina Gunnarsson, mästerlig reporter på P1. Lyssna på senaste reportaget om flyktingmottagande och väntan, väntan, väntan, väntan.

Hur mår du egentligen? Vattkoppor?

Svar: Bra, tack! Men hela april var en jämmerdal av ... vätskor.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ljusnarsberg

SVT, Sveriges Television

Fredrik Virtanen