Gick ner elva kilo – på två månader

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Rollen ändrades: ”Kompisarna frossade – jag petade i mig broccoli

1 av 3 | Foto: KÄNNER IGEN SIG SJÄLV Henrik Norlén spelar kriminalkommissarie Ingvar Nyman i tv-serien ”Modus”, vars fjärde avsnitt sänds i kväll. ”Jag vill gärna hitta någonting spännande med en roll och i Ingvars fall är det barnlösheten, längtan efter kärlek och hans ensamhet. Det är lite som jag själv faktiskt”, säger han om rollen.

Tv-poliser har ofta speci­ella egenskaper.

När Henrik Norlén fick veta att hans polis i TV4-serien ”Modus” skulle ­vara vältränad, förändrades hans jul- och golf­semester.

– Polarna var väldigt tacksamma åt att få en chaufför som kunde skjutsa dem när de druckit öl på eftermiddagarna, säger Henrik till Nöjesbladet.

Publiken känner igen ­honom från, typ, hur många biroller som helst.

Just nu på bio i ”Min lilla syster” och ”Glada hälsningar från Missångerträsk”. Och på dvd/VoD där de fem sista Johan Falk-­filmerna släpptes i somras.

– Den serien har haft en så otrolig genomslagskraft. Reaktionerna nu är att folk mest är ledsna för att det är över. Och vi ska inte ­avslöja för mycket för dem som ­ännu inte har sett filmerna, men … många har varit arga för vad min polis hittar på i de sista avsnitten, säger den 45-årige skådespelaren, glad och stolt över att nu ha fått göra sina första stora huvudroll i en tv-serie.

– Jag gillar hela sammanhanget med två fantastiska manusförfattare (Mai Brostrøm, Peter Thorsboe), man har ju följt ”Mordkommissionen”, och lyxen att få göra åtta avsnitt av en bok, att få mejsla ut en rollfigur så länge, det är ­sådant man längtar efter som skådespelare.

”Mackor i bilen”

Vem är kriminalkommissarie Ingvar Nyman i dina ögon?

– Jag vill gärna hitta någonting spännande med en roll och i Ingvars fall är det barnlösheten, längtan efter kärlek och hans ensamhet. Det är lite som jag själv faktiskt.

Henrik och huvudregissören Lisa Siwe hade ­mycket diskussioner om vad som var unikt med Ingvar ­Nyman. Alkoholproblem har gjorts så många gånger i polisserier. Sexmissbruk, kanske. Sedan kom de på att hans grej skulle vara att äta väldigt mycket.

– Han skulle till exempel ha med sig mackor i bilen. Det kändes som om vi hittat rätt. Sedan ringde plötsligt Lisa ett par dagar innan jul och sa: ”Jag har tänkt om helt, Ingvar ska vara jättevältränad så nu har vi köpt 40 pt-timmar till dig, hoppas det är ok?”.

”Jag ska fortsätta”

– Min stora passion i livet, förutom skådespeleriet, är golf. Jag hade redan bokat in en golfresa över jul till ­Portugal. Så när kompisarna frossade i mat och drack gott, petade jag i kycklingbitar och broccoli och drack vatten. Och skjutsade runt dem i bilen. På två månader gick jag ned elva kilo.

Och Henrik ser inte golf­resan som ”förstörd”.

– Med den fysiska träningen kopplade jag på huvudet också. Förarbetet blev bättre. Det ska jag fortsätta med.

Kan du tänka dig en fortsättning på ”Modus”?

– Oh ja, det hoppas jag på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN