”Oroande låg skandalfaktor i år”

Jan-Olov Andersson om årets sommarpratare

Hög kändisfaktor, som vanligt, på årets ”Sommar”-pratare.

Men oroande låg skandalfaktor. Hoppet står främst till kvinnorna.

Till Liza Marklund, Nilla Fischer, Alice Teodorescu, Bea Åkerlund och Sanna Lundell.

Programchefen Bibi Rödöö har ju det angenäma uppdraget att snarare välja bort än att behöva leta efter ”Sommar”-värdar som är pratglada, kloka, underhållande och engagerande. Det brukar hon lyckas bra med (även om hon glömde bort mig i år igen…).

Skulle tippa att inte ett öga är torrt i år när äldsta (90 år) ”Sommar”-prataren Hédi Fried berättar om fångenskapen i Auschwitz eller när Magnus Falkehed tar oss lyssnare med till 46 dagars fångenskap i krigets Syrien.

Roligt bör det bli med Robin Paulsson, Anna Mannheimer/Peter Apelgren och kanske David Batra, om han nu inte sätter lite munkavle på sig själv när hustrun är statsministerkandidat.

”Sommar”-pratare jag absolut inte tänker missa:

Lena Olin, Mona Malm, Tom Alandh, Nisse Hellberg, Gunilla Röör, Annika Norlin och Fredrik Reinfeldt.

”Sommar”-pratare jag bojkottar:

Kjell Enhager. Har redan förlorat en och en halv timme av mitt liv när Aftonbladet hade hyrt in denne ledarskapskonsult till en konferens. Maken till självupptagna floskler har jag aldrig hört, varken förr eller senare.

Och så vill vi, förstås, ha skandaler. Skvaller, avslöjanden, provocerande åsikter.

Jan Guillou, Bodil Malmsten, Lena Andersson, Marie-Louise Ekman, Måns Herngren och Athena Farrokhzdad är bara några av dem som retat gallfeber på lyssnarna genom åren.

I förväg ser årets ”startfält” lite tunt ut på den fronten.

Lena Olin är naturligtvis fullproppad med Hollywood-skvaller, men både hon och maken Lasse Hallström vill nog fortsätta jobba i Drömfabriken, så hon väljer nog att vara lagom frispråkig.

Dansbandskungen Olle Jönsson känns som att han kan säga vad fan som helst, beroende på humör.

Men mitt ”skandalhopp” står främst till dessa kvinnor:

Liza Marklund. Den populära deckarförfattaren har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan i alla tänkbara frågor.

Nilla Fischer. Fotbollsstjärnan och Årets Homo på QX-galan i fjol pratar direkt efter ett VM som kan ha gått bra eller helt åt skogen. Vi hoppas på frispråkig rapport från omklädningsrummet.

Alice Teodorescu. Högerdebattör som fick folk att sluta när hon blev chef för Göteborgs-Postens ledar- och debattredaktion och som är hjärtligt avskydd i vänsterkretsar.

Bea Åkerlund. Stylist som jobbar med världsstjärnor som Beyoncé och Rihanna. Har hon bara bråkdelen av maken Jonas Åkerlunds lust att utmana och retas, kan det bli ”åka av”…

Sanna Lundell. Säger att hon är trött på att definieras utifrån de män (maken Mikael Persbrandt, pappan Ulf Lundell) hon förknippas med och kommer därför att prata om de kvinnor som format henne. Bara det är nog provocerande i vissa kretsar…

ANNONS

Följ ämnen i artikeln