Tone Oppenstam byter namn till Bernadotte

avLinn Elmervik

NÖJE

Tv-ladyn blir namne med kungafamiljen

1 av 7 | Foto: ALL OVER PRESS
Tone Oppenstam var tidigare vd för en hotellverksamhet i Åre. Men Stockholms tingsrätt slår fast att hotellverksamheten var en täckmantel – för att sälja bostadsrätter.

Östermalmsladyn Tone Oppenstam, 46 lurade staten på miljoner och dömdes för skattebrott.

Nu byter hon namn – till Bernadotte.

– Det är ett förnamn som är använt i släkten och som känns naturligt att använda, säger Tone.

Fastighetsprofilen Tone Oppenstam blev känd när hon medverkade i TV4:s realityserie ”Ladies från Östermalm” år 2010. Förra året dömdes hon för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott efter att ha lurat staten på pengar i ett avancerat momsbedrägeri.

Straffet blev fängelse och fem års näringsförbud. Domen har inte vunnit laga kraft eftersom Oppenstam överklagat den till Högsta domstolen, Europakommissionen, Europa- samt Eftadomstolen, men det är inte klart om hon ska ges prövningstillstånd eller inte.

”Använt i släkten”

Under tiden tar Tone Oppenstam nya tag – och byter namn. I juni i år tog hon bort sitt efternamn Christiansson och la till Bernadotte som förnamn.

– Jag har inte bytt efternamn, det är fortfarande Oppenstam. Bernadotte är ett förnamn som är använt i släkten och som känns naturligt att använda, skriver Tone i ett sms till Nöjesbladet.  

Anledningen är att hon vill använda namnet i en ny verksamhet.

– Det är ett gammalt släktnamn från Norge som jag startar företag inom design på, skriver Tone.

Därmed blir Tone, tillsammans med 45 andra personer med namnet Bernadotte i Sverige, namne med kungafamiljen. Men hovet vill inte kommentera namnbytet.

– Vi har ingen åsikt om det, säger Margareta Thorgren, informationschef.

Lurade staten på miljoner

Tone Oppenstam var tidigare vd för ett hotell i Åre, men enligt hovrättens dom förra året var verksamheten en täckmantel – egentligen sålde hon bostadsrätter.

Med hjälp av den påstådda hotellverksamheten kunde hon göra momsavdrag på 7,8 miljoner kronor, något som inte är tillåtet för bostadsrättsföreningar.

I juni i år låg Tone Oppenstams 286 kvadratmeter stora lyxvåning på Östermalm i Stockholm ute till försäljning för den astronomiska summan 45 000 000 kronor. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Östermalm

Klick!