Ted Gärdestads barn ville stoppa filmen

Ted Gärdestads barn ville stoppa filmen om deras pappa.
Musikerns dotter skriver i DN om hur ”Ted - För kärlekens skull” spelades in utan deras medgivande.
”Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord”, berättar Sara Zacharias.

Regissören Hannes Holm har tidigare sagt till Expressen att filmen “Ted - För kärlekens skull” har fått stöd av Ted Gärdestads närstående. Nu skriver musikerns dotter, Sara Zacharias, i DN att detta inte stämmer.

”Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som handhar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen.”

”En självklarhet för oss att säga nej”

Skälet är att de inte tror att deras pappa hade velat vara med om detta.

”Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej.”

Barnen fick informationen att filmen skulle spelas in utan deras medgivande. Musikförlaget sa att fokus skulle ligga på tiden innan Ted Gärdestad drabbades av psykisk ohälsa. I en intervju i Expressen med regissören Hannes Holm framkom det dock att även musikerns sista, svåra period i livet skulle skildras. Holm säger i intervjun att han är glad över familjen Gärdestads tålamod, något som förvånar Zacharias.

”Detta stämmer inte. Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord”, skriver hon.

Kritiserar media

Hon kritiserar media och menar att det alltid har varit svårt för deras pappa att skydda sitt privatliv.

”Alla år av löpsedlar och rykten om pappas psykiska ohälsa gick oerhört hårt åt honom. Att få hela sitt privatliv exponerat är något som skulle kunna få även mycket stabila människor ur balans. Det upphörde inte ens när pappa dog”, skriver hon.

Zacharias tycker att medias bild av Ted Gärdestad har varit en förenklad version, något som hon berättar att han själv led av.

”Med nya filmen ’Ted – För kärlekens skull’ har han dessutom gjorts till en filmfigur som befinner sig ännu längre bort från sanningen. Det här gör oss väldigt ont eftersom vi vet hur ont det hade gjort honom”, skriver Sara Zacharias.

”Mina egna idéer om Ted”

Regissören Hannes Holm kommenterar dotterns uttalande i ett sms till Nöjesbladet:

”Eftersom jag själv bara velat göra en hyllning till Ted och hans gärning, fanns det inget mål att ta fram nya kontroversiella idéer till denna dramatisering än alla de som redan fanns. Snarare har jag undvikit de mer framträdande händelserna under hans sjukdomsperiod.”

Hans mening är att alla som ser filmen ska få ett ljust minne av Ted Gärdestad.

”Det framgår även tydligt i starten att detta är en dramatisering. Det är omöjligt att göra en bra sådan om jag själv inte bygger min egen historia. Mina egna idéer om Ted. Det tror jag folk förstår. Detta är inte verklighet. Den går att finna på Youtube. Således avslöjas inget nytt.”

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN