Isabella Löwengrip skyller på användarna: ”De slarvar”

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip slår ifrån sig kritiken mot preventivmedelsappen Natural Cycles.

Hon menar att användarna som blivit gravida har ”slarvat”.

– Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger hon.

Södersjukhuset, SÖS, anmäler nu preventivmedelsappen Natural Cycles till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida trots att de använt appen.

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip är en av delägarna till företaget bakom appen och har gjort reklam för den i sina sociala kanaler.

– Att det blir den här typen av anmälningar är inte så konstigt när man växer så pass stort som vi gör, vi finns i dag i 160 länder efter tre år. Alla preventivmedel ger oönskade graviditeter om man slarvar, i takt med att vi växer kommer vi få ett större antal, säger hon.

”De slarvar”

Hon påpekar att appen är ett godkänt preventivmedel att jämställa med till exempel p-piller.

– Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter. Vi har i dag en procent även om man använder det så som man ska använda det och sex procent om man slarvar, det gäller alla preventivmedel i dag. Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger hon.

Menar du att appen är ett fullgott preventivmedel?

– Självklart, det är ett godkänt preventivmedel. Det är en termometer du använder vid exakt samma tidpunkt varje morgon, för över din temperatur i appen där vi har en algoritm som visar om du kan vara fertil eller inte. Om du är fertil och visar på röda dagar är det jätteviktigt att man använder sig av kondom eller avslutat samlag och där märker vi att det är användare som kanske inte följer det här riktigt.

Kommer informera bättre

Har ni blivit kontaktade av personer som blivit gravida?

– Självklart, och så är det med alla preventivmedel. Eftersom de flesta preventivmedel har en procent trots att man använder det precis som man ska så är det en naturlig del.

Hon menar dock att hon och företaget kan bli bättre på att informera.

– Det jag kan göra som delägare och användare är att kommunicera vikten av rutiner och hur viktigt det är att inte ha oskyddat sex när man har röda dagar, för det är det som leder till detta såklart. Men det är något vårt företag inte kan ansvara för utan det är upp till användaren själv, säger hon.

Kommer du kommunicera ut det?

– Självklart.

Gynekologen och docenten Lena Marions vid Södersjukhuset vänder sig emot Löwengrips argumentation.

”Jag tycker inte om att man kallar kvinnor för ’slarviga’! Unga kvinnor har [fullt upp med] många olika saker i livet och det är helt normalt och naturligt att man inte följer ganska avancerade instruktioner till punkt och pricka. Man kan inte jämföra denna metod med riktigt effektiva metoder som till exempel spiral eller p-stav”, skriver hon i ett mejl till Nöjesbladet.

Hon menar också att appen är ett bra alternativ – om man vill bli gravid.


Rösta fram årets svenska film på Guldbaggen här!


Publisert:

LÄS VIDARE