Nöje

Woody Allens krav inför nya dokumentären

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Robert Weide kom under skinnet på filmikonen

Såg inte poängen  Woody Allen tyckte inte att han var intressant nog för Robert Weide att göra en dokumentär om honom.

Såg inte poängen Woody Allen tyckte inte att han var intressant nog för Robert Weide att göra en dokumentär om honom.

CANNES. Woody Allen har gjort många filmer om New York. På senare år även London, Barcelona, Paris och Rom.

Nu är han på väg att spela in i Stockholm. Men först är han själv huvudperson.

– Fast Woody tyckte inte att han var intressant nog, säger Robert Weide som gjort dokumentären.

Flera av hans filmer anses som mästerverk. Men Woody Allen själv är skeptisk mot allt beröm. Han är nu 76 år och har regisserat 43 långfilmer.

Allen brukar aldrig låta någon vara med på inspelningarna. Men för Robert Weide, 53, öppnade han alla dörrar.

Hur fick du sådan tillgång till Woody Allen?

– Jag har känt honom lite ­sedan jag gjorde en film om bröderna Marx för många år sedan, säger Robert Weide. Det svåraste var att övertala honom att göra filmen. När han väl sagt ja ställde han upp på allt.

Varför tvekade han?

– Woody tycker verkligen inte att han är intressant nog för att göras en dokumentär om. Det är inte falsk blygsamhet. Han känner så.

Filmade hos Allen

När filmandet började för tre år sedan fick Robert Weide vara med på Allens inspelningar. Fick filma hemma hos Woody, där han ligger på sin säng och skriver manus för hand. Woody Allen visar sin låda med idéer nedklottrade på papper.

De åker också ut till kvarteren i Brooklyn där Woody ­Allen växte upp. Som tonåring sålde han skämt till dagstidningar. Sedan ställde han sig själv på scen.

– Det enda han bad mig ta bort var en del gammal ståupp, vilket var lite synd, säger Robert Weide.

På bio går en kortare ­version av dokumentären. Den fick fem plus av Aftonbladets Jan-Olov Andersson.

”Blir mer allvarlig”

I augusti är det premiär för Woody Allens ”Förälskad i Rom”. Hans nästa utspelas i San Francisco. Efter det kan det bli aktuellt för Woody ­Allen att filma i Stockholm.

– En berättelse som utspelas i Stockholm blir mer allvarlig. Jag menar inte att den måste bli grym, det kan fortfarande vara en komedi, men det blir en mer allvarlig ton, säger Woody Allen till TT Spektra.

Det här är Allen...

Namn: Allen Stewart Konigsberg. Född: 1 december 1935. Bor: New York. Familj: Gift med Soon-Yi Previn, adoptivdotter till hans tidigare sambo Mia Farrow. Biologiske sonen, Ronan, 24, twittrade: ”Grattis på Fars dag eller som vi säger i min familj, Svågers dag.” Aktuell: ”Woody Allen – a documentary” går på bio. Nästa år ryktas det att han ska filma i Stockholm.

...och det här är Weide

Namn: Robert B Weide. Född: 20 juni 1959. Bor: Los Angeles. Karriär: Har regisserat fyra dokumentärer om komiker. Prisad regissör och producent för tv-serien ”Simma lugnt, Larry” i fem år. Regisserade även komedin ”Hopplös och hatad av alla” (2008).  Aktuell: Ligger bakom bioaktuella ”Woody Allen – a documentary”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

Publisert: