De frias av SVT trots regelbrott

avChristoffer Nilsson

NÖJE

Dead by Aprils vinnarlåt ute på nätet: Det är ju underhållning

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
Överlever till mars Dead by April behöver inte oroa sig trots att deras vinnarlåt hamnade på Spotify och bröt mot reglerna. SVT har inga planer på att diska bandet från finalen i Globen den 10 mars.

Dead by Aprils schlagerresa kan vara över.

Men lugn – SVT lär inte straffa regelbrottet.

– Det handlar ju trots allt om underhållning, säger Thomas Hall, projektledare.

SVT:s regelverk aktualiserades i går när finalklara Dead by Aprils tävlingsbidrag ”Memory” lades ut på musiktjänsten Spotify.

Bandets skivbolag, Universal, lägger ansvaret på Spotify. Melodifestivalens projektledare Thomas Hall tror därför inte att regelbrottet kommer att leda till diskvalifikation.

– Det var ett tydligt brott. Men om det inte framkommer att Universal själva ligger bakom det kommer de inte att diskas, säger han till Nöjesbladet.

”Ett tekniskt fel”

Inför Melodifestivalen 2012, och långt tillbaka i tävlingens historia, har SVT klargjort för artisterna: Om era bidrag kommer ut för tidigt kan ni diskas.

Bidrag som går vidare i tävlingen får inte finnas tillgängliga för allmänheten förrän efter att den fjärde deltävlingen avslutats, vilket innebär att ett regelbrott begicks i samma stund som ”Mystery” lades ut på musiktjänsten.

– Det var ett tekniskt fel som ledde till att låten låg ute, säger Malin Cumzelius från Spotifys pr-avdelning.

Det är snarare regel än undantag att tävlingsbidrag läcker ut för lyssning, men det är sällan som regelbrottet faktiskt leder till diskvalifikation.

Nanne blev stoppad

Artisten Nanne Grönvall, 49, är en av dem som faktiskt diskats. 2001 skulle hon framföra låten ”Ett vackert par”, men diskvalificerades då låten tidigare spelats av ett dansband under en radioinspelning.

– Det blir en fördel om man kan lyssna in sig på låten redan från första veckan. Men det är bra att utrymmet finns att bedöma från fall till fall, säger hon.

Melodifestivalen är en tävling. Men det är inte en tävling på liv och död.

– Absolut handlar det mest om underhållning. Man vill ju att alla ska vara nöjda. Det är klart att man inte vill diska låtar hur enkelt som helst. Det är bra att SVT är så flexibla i sitt regelverk, säger hon.

Projektledaren Thomas Hall håller med.

– Det är en bra poäng, även om vi tar tävlingen på allvar. Det handlar ju trots allt om underhållning, säger han

ARTIKELN HANDLAR OM