Sugar – I hetaste laget

NÖJE

3 plus

HELSINGBORG. Thomas Petersson lyfter den här sommaren på Fredriksdal.

Inte för det gamla skämtet med män som klär ut sig till kvinnor. Utan för en komisk tajming och energi som får den mossiga historien att blomma då och då.

Jag erkänner. ”I hetaste laget” med Jack Lemmon, Tony Curtis och Marilyn Monroe ligger högt på min lista av de bästa flmkomedierna. Den kom 1959 och utspelas 1929 när två arbetslösa musiker i Chicago blir vittnen till en gangstermassaker. De flyr och låtsas vara tjejer för att få jobb i en damorkester på turné mot Miami.

På scen sommaren 2016 känns förvecklingarna kring manligt och kvinnligt väldigt gammalmodiga. Första akten tar god tid på sig att berätta förutsättningarna. Många sångnummer som är trevliga att titta på men bromsar mer än de för handlingen framåt.

Eva Rydberg är orkesterledaren Sweet Sue som hunsar med sin manager, och har fint komiskt bollande med Fredrik Dolk. Plus för scenografi och många fyndiga scenväxlingar.

Thomas Petersson är roligast även i manliga kläder, men efter paus tar det fart när hans Daphne uppvaktas av den envise miljonären Osgood och Petersson går upp i varv i färgstark långklänning. Robert Rydberg spelar saxofonisten Joe som blir Josephine och låtsas vara miljonär för att förföra bandets sångerska Sugar (Birgitta Rydberg).

Hon sjunger bra och är rolig som inte alltför allmänbildad blondin. Det finns gott om rollfigurer som är trögtänkta. Mer karikatyrer än karaktärer.

Det är svensk sommarteater utomhus och att något ska vara hett är en from förhoppning. En kväll i ljummaste laget, men Thomas Petersson skakar om bland de gamla klyschorna.