Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson död

Josefin Nilsson död – blev 46 år

Ainbusk-sångerskan somnade in i sitt hem på Gotland

Av: 

Victor Stenquist

Joni Nykänen

Linnéa Borgert

NÖJE

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson, 46, är död.

Hon somnade in i sitt hem under måndagen.

– Det är en gotländsk klenod som har försvunnit. Många på Gotland sörjer, säger teaterchef Thomas Sundström vid Länsteatern på Gotland.

Thomas Sundström

Josefin Nilsson var medlem i gotländska popgruppen Ainbusk och gjorde stor succé som skådespelare i filmen ”Adam & Eva” (1997) mot Björn Kjellman. Hon samarbetade med Hannes Holm och Måns Herngren igen i "Det blir aldrig som man tänkt sig” (2000).

Hon har nyligen medverkat i föreställningen ”Systrarna Sisters” vid Länsteatern på Gotland, där hon och hennes syster Marie berättat och sjungit. Denna föreställning har varit så pass framgångsrik att det funnits tankar på att sätta upp den i Stockholm till hösten.

– Jag fick beskedet strax före tolv och har varit i kontakt med familjen flera gånger och de bad oss att gå ut med nyheten. Hon avled i hemmet, säger Thomas Sundström, teaterchef.

Trodde hon var på bättringsvägen

Han förklarar att Nilsson för några veckor sedan genomgick en höftledsoperation och att hon stelopererat ryggen två gånger. När det gäller dödsorsaken svävar man ännu i ovisshet.

– Hon hade ganska mycket fysiska besvär, men det var på bättringsvägen. Som vi trodde i alla fall, säger Sundström.

Det var ett oväntat dödsfall, berättar han.

– Vad det var som sa stopp i hennes kropp vet jag inte. Det kom verkligen från ingenstans.

Han menar att Josefin Nilsson var på väg in i den andra delen av sin karriär i mogenhet. Han berättar om det lustfyllda arbetet med föreställningen ”Systrarna Sisters”.

– Det var en mogenhet hon inte hade som ung, utan det var ett annat uttryck nu. En fullvuxen kvinna med lust och glädje för livet. Men med många ärr och sår i kropp och själ. Som nu går vidare. Och det togs emot så fruktansvärt väl av publiken, säger han.

Gjorde musikaldebut i ”Chess”

Ainbusks senaste studioalbum kom ut 2008 och var en ny version av en samlingsskiva från 2003.

1993 gjorde hon soloplattan ”Shapes” där låtarna skrevs av Benny Andersson. Dessutom medverkade hon i musikalen ”Chess” när den sattes upp i Sverige.

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre", skriver Thomas Sundström på Facebook.

Hennes mor Doris bekräftar dödsfallet för Nöjesbladet.

Josefin Nilsson blev 46 år gammal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson död

LÄS VIDARE

Marie Nilsson Lind: ”Jag låg på psyket ett år”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson död

Ainbusk

Josefin Nilsson

Gotland