"HeatoN" klar för Mästarnas mästare

NÖJE

Ersätter skidåkaren Jon Olsson i nästa säsong

1 av 4

E-sportprofilen Emil "HeatoN" Christensen är klar för SVT:s "Mästarnas mästare".

Han ersätter därmed skidåkaren Jon Olsson som drabbats av en skada, bara en vecka innan inspelning.

– Valet av HeatoN är väldigt stort erkännande för e-sporten som äntligen bli insläppt i finrummet, säger Aftonbladets spelredaktör Effie Karabuda.

Den svenske esport-stjärnan Emil ”HeatoN” Christensen ersätter den skadade skidsjärnan Jon Olsson, avslöjar Aftonbladet Esport.

– Han har ju väldigt tunga meriter och Emil har varit med på våra listor i många år. Vi har funderat på om han skulle passa in och det har han alltid gjort, men det har aldrig kommit till skott, säger Anders Wistberg, projektledare på SVT till Aftonbladet Esport .

Tycker att det är en sport

Emil "HeatoN" Christensen är en av de största profilerna inom datorspelet Counter Strike och driver även esport-klubb "Ninjas in Pyjamas". Diskussionerna om e-sport bör klassas som en "riktig" sport eller ej har varit heta men SVT vill trots sitt val inte ta någon officiell ställning.

Emil är glad över förfrågan och menar att det är ett erkännande för sporten.

– Det känns förbannat kul. För det första är det ju en jättestor ära att få vara med och det ska bli jättekul att tävla, men för det andra är det ju hur stort som helst för mig och esporten. Det här är större än en själv, säger han till Aftonbladet Esport.

Har vinnarskallen

Att beskedet kommer bara en vecka innan inspelning oroar honom dock inte särskilt mycket.

– Jag tror att jag har goda chanser. Det blev ju lite sista-minuten, så nu är det hårdträning som gäller. Jag kommer nog vara i okej form, säger han.

Nöjesbladets spelredaktör, Effie Karabuda, säger att valet av HeatoN är väldigt stort erkännande.

– SVT gör helt rätt i att lyssna på alla 40 000 fans som har kämpat på Facebook för att få med Christensen i programmet. HeatoN är en legendar inom e-sporten och jag kan inte tänka mig en mer värdig kandidat. Det gör mig löjligt stolt och varm i hjärtat att han får det här förtroendet.

Hur stor påverkan har hans medverkande för e-sporten?

– Det kanske låter larvigt att bli lyrisk över en sådan här grej, men jag ser hans medverkan som ett gyllene tillfälle att sprida kunskap om e-sport till gemene man. I nuläget är det nog många som förkastar tävlingsformen som en hittepå-sport, så förhoppningsvis kan HeatoN visa svenska folket e-sportens egentliga värde.

Även Nöjesbladets "Mästarnas mästare"-krönikör Kristoffer Bergström välkomnar nytillskottet.

– Jag är glad att HeatoN är med, det är fruktansvärt populistiskt, men också kul. SVT-flagskeppet är fortfarande pampigt och blankputsat, men vissa gånger har det varit farligt nära att segla in i trött vik och slå ankar där. Därför välkomnas allt nytt. Som en folkkär dataspelare som redan tränat med Kalle Zackari Wahlström i tv. Jag hoppas någon blir arg och någon glad. Allt är bättre än ännu en herrfotbollsspelare eller brottare som är med under förutsättningen att den får bära en piké i samma färg som det spelbolag som sponsrar honom.

ARTIKELN HANDLAR OM