Du är precis lika mesig som alla andra, Schyffert

NÖJE

"Hyckleri och dubbelmoral!" – nä, problemet är inte att Henrik Schyffert fuskade och fortsatte att äta kött.

Problemet är att han gjorde dålig tv.

Kunde han inte bara ha låtsats? Struntat i att rikta geväret mot grisarna Vickan och Madde, slagit sig för bröstet och utropat att "nu ska jag äta vegetariskt i resten av mitt liv!". För att sedan – när lamporna släckts och kameran slutat rulla – snabbt vräka i sig en Maestro Tasty Bacon med fettet rinnandes nerför hakan. Då hade jag i alla fall vaggats in i illusionen av att han faktiskt tagit ett riktigt beslut. Då hade jag varit nöjd.

Men i stället fick jag mellanmjölk. Jag har svårt att se pitchen till SVT framför mig. "Jo, jag vill göra ett program som heter ‘Köttets lustar’ där jag ska bli vegetarian om jag inte klarar av att skjuta två grisar och äta dem. Men sedan skiter jag i att döda dem och fortsätter att käka kött. Det blir asbra." Schyffert, Schyffert, Schyffert. Du har verkligen gett veligheten ett ansikte.

Tog den enkla utvägen

Det enda jag ville ha var bra tv-underhållning. En tydlig dramaturgisk kurva som mynnade ut i en svartvit dom. Äta kött eller inte äta kött. Det handlar inte om att vara moraltant och skrika att Schyffert har lurat oss alla. Att anklaga honom för att inte ha försvarat djurens rättigheter trots att han blivit starkt påverkad av en slakt i ett av avsnitten. Skämmes! Nä hörni, det är okej att kompromissa och blanda vegetarisk kost med kött. Men det är inte okej att sabba ett helt programkoncept.

Det borde inte ha funnits något som helst utrymme att tveka i valet och kvalet. Schyffert skulle ha varit vår ställföreträdande hjälte som gjorde det som vi själva inte vågade att göra. Men han tog en alldeles för enkel utväg och blev precis lika mesig som oss andra. Jag önskar nästan att han inte hade varit så genomskinlig i sitt vacklande. För den sortens uppriktighet är inte gångbar i rutan. Den är bara osexig.

Har du inte lärt dig någonting, Schyffert? Ärlighet varar inte längst. Inte när man ska göra bra tv.

ARTIKELN HANDLAR OM