Sabina Ddumba blev lämnad av sin mamma

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sabina Ddumba blev lämnad av sin mamma som liten.

I ”Sommar i P1” berättar artisten om uppväxten i Fisksätra, sin nära relation till pappan och kärleken till musiken.

– Musiken var en oas för mig när jag var liten. En plats utan tjafs, jobbiga tankar, ingen som frågade om mamma kommit hem än, säger hon i programmet.

Sabina Ddumba, 24, berättade hur hon blev lämnad av sin mamma i ”Så mycket bättre” förra året. I ”Sommar i P1” utvecklar den kritikerrosade artisten hur hon som åttaåring förstod att mamman flyttat tillbaka till Uganda.

– Mamma saknade Uganda och åkte dit så ofta hon kunde, på semester. Vi brukade åka till Arlanda och vinka av henne och hämta henne igen. Jag var alltid så glad när hon kom. Hon började åka dit oftare och oftare och under längre perioder. Jag började distansera mig mer och mer. Jag slutade följa med till Arlanda, gick hem till en kompis i stället när hon skulle åka. Det var för jobbigt att vinka av henne. Jag behövde anpassa mig till livet här hemma, det som fanns kvar.

Sabina Ddumba växte upp nära Braxenparken i Fisksätra i Nacka kommun. Barndomen präglades av grillkvällar i parken, burken och kurragömma, vattenkrig och picknick och en värme i kvarteren med mycket barn och ljud.

”När jag var åtta förstod jag”

Men mitt i allt tampades hon med känslorna kring mammans frånvaro.

– När jag var åtta förstod jag att hon hade flyttat tillbaka till Uganda. Pappa blev kvar i Fisksätra med alla barn. Han tog hand om oss alla helt själv. Han jobbade, lagade mat, städade. Jobbade, lagade mat, städade. Det var allt han hann med. Han har aldrig klagat, inte till oss i alla fall.

I dag bor hennes mamma i ett hus i Uganda med Sabinas lillasyster, som även hon är en sångbegåvning, berättar artisten stolt i programmet. Relationen till mamman – och även landet – är inte helt friktionsfri.

– Det är typ det vackraste ställe jag sett i mitt liv. Afrikas pärla. Det är så svårt att beskriva Uganda för en som inte varit där. Det är som en vibration, en energi, ett tempo som bara är, säger hon och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt att vara i Uganda, men tyvärr har min mamma blivit en mental vägbom in i landet. Uganda för mig är förknippat med så många olika känslor. Mamma älskar Uganda. Hon har det bättre där än i Sverige.

I en intervju med Nöjesbladet har Sabina Ddumba tidigare berättat att hon i dag har intagit ett mer osentimentalt förhållningssätt till det hela.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Sabina Ddumba är sommarvärd i P1.

Musiken blev en oas

När hon debuterar som sommarvärd reflekterar hon över sin och mammans likheter.

– Hon är väldigt envis. Vi är väl det båda två. Jag tror att det har gett mig någonting att ha en mamma som har gjort som hon velat hela tiden. Även om jag tyckte det var hemskt just då, så följde hon sitt hjärta. Det var inte så mycket att hon drog utan hur det blev efteråt. Jag hade kunnat ha en fin relation med henne där och mig här.

Musiken kom att bli en tillflyktsort för Sabina Ddumba, som hon beskriver som en oas fri från tjafs och frågor om hennes mamma kommit hem igen. I dag är Sabina Ddumba en kritikerhyllad sångerska som debuterade med albumet ”Homeward bound” förra året. Låtarna ”Not too young” och ”Effortless” har streamats över 60 miljoner gånger. På meritlistan finns dessutom en utmärkelse som ”Årets nykomling” på Grammisgalan och P3 Guld-galan 2016. Känd för den breda publiken blev hon som en av deltagarna i TV4:s ”Så mycket bättre förra året”.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07:00 och sänds i P1 klockan 13:00.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN