Nypremiär för Maskeradbalen

NÖJE

År 1792 mördades Gustav III på Stockholmsoperan. 1859 skrev Giuseppe Verdi sin opera "Maskeradbalen" om händelsen. Och idag är det nypremiär på Folkoperans uppsättning på Confidencen.

Foto: Klara Ek som "Oscar" i Folkoperans uppsättning av "Maskeradbalen" på Confidencen.

Det är fjärde året i rad Folkoperan sommarspelar på Confidencen i Solna. För övrigt Sveriges äldsta rokokoteater, inredd 1753 och använd av både Gustav III själv och Carl Michael Bellman.

Omstridd

I "Maskeradbalen" får vi möta teaterkungen dagarna precis innan mordet. Det som ägde rum den där ödesdigra marskvällen 1792 när Jakob Johan Anckarström sköt honom i bröstet. Så att han dog - 13 dagar senare.

Giuseppe Verdi, italiens store operakompositör, är även mannen bakom bland annat "Aida", "La Traviata" och "Othello". När hans maskeradbal hade urpremiär blev den genast omstridd.

Drabbad av censur

Och även i Sverige uppfördes operan så sent som på 1920-talet i censurerad version. Kungen hade då fått byta namn till Richard och förvandlats till guvernör i Boston.

Fast i Folkoperans uppsättning är det förstås originalversionen som gäller. För de svenska texterna står Erik Lindegren och för regin Claes Fellbom.

"Maskeradbalen" spelas på Confidencen till och med åttonde augusti.

Plats och tid: Confidencen, Ulriksdals slottsteater i Solna, i dag 16.00.

Karin Andrén