Dalhalla står i blågul skrud

NÖJE

På fredag är det dags för märkliga bilder. Anders Hansers "Med blågula ögon" visas i Dalhalla. Foton till Benny Anderssons musik, med Sven-Bertil Taube som aptitretare.

Det gamla stenbrottet i Dalhalla är en av landets häftigaste konsertarenor.

Den 9 juli visas där Sverigefoton på en gigantisk duk. Tack var ny teknik kan Anders Hansers bilder visas i vidformat. Det hålls samman av Max von Sydow som berättare.

Jag har sett bildspelet "Med blågula ögon", som är ett mycket traditionellt porträtt av Sverige.

Något för ambassader och andra som vill sälja Sverige internationellt, eller få svenskar i exil att falla samman i hemlängtande snyftningar.

Från Ale stenar i söder till Kebnekajse i norr, från feskebåtar och Göta kanal till superidyll i Dalarna.

Snyggt sammanhållen av frimärken på svenska fenomen, och Max von Sydow som berättar om landet.

Inga nya vinklar, snarare en resa i Nils Holgerssons anda. Grundkurs i samma ton som barndomens geografiböcker.

Med väl valda smakprov av Benny Anderssons musik blir det en mycket harmonisk helhet.

Bör bli magi i sommarnatten.

Om vädret "

"""

Dalhalla är bara en av många arenor som tar till vara det svenska landskapet så här års. Ätran bildar en fantastisk bakgrund till lustspel i Falkenberg, en golfklubb vid Hallandsåsen förvandlas till solig spelplats för schlager. Sverige går på picknick, och vad som sker på scen verkar inte alltid vara huvudsaken.

Men vädret.

"""

På fredag är det biopremiär för "Coffee and cigarettes".

Jim Jarmusch har fått ihop en häftig rollista: Cate Blanchett, Bill Murray, White Stripes och Iggy Pop. Tom Waits, Steve Buscemi och Roberto Benigni.

Det började med en kortfilm 1986.

Nu har Jim Jarmusch samlat elva av sina filmer som alla består av några som pratar över kaffe och cigaretter. Eller te, som det blir när britterna Alfred Molina och Steve Coogan möts. Många spelar sig själva. Cate Blanchett är både filmstjärnan Cate och hennes kusin från landet som är avundsjuk på den andras framgångar. Fast båda försöker vara artiga.

- Jag älskar Cate Blanchett. Hon är som en kameleont, sa Jarmusch när vi såg filmen i Venedig.

Syskonen Meg och Jack White i White Stripes pratar om uppfinnaren Nikola Tesla, andra konspirerar om Elvis tvillingbrors hemliga liv eller faran eller nyttan med kaffe och nikotin.

- Det är en serie kortfilmer förklädda till en långfilm, säger Jim Jarmusch.

"""

På lördag ställer jag in tv:n mot SVT 2 som visar ett program med unge begåvade engelsmannen Jamie Cullum. Hans cd "Twentysomething" är en av årets bästa, och hans fysiska sångstil vinner på att ses.

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM