Hans familj får besöksförbud

avTorbjörn Ek

Inget får störa Gyllenhammars stekheta Melodifestivaldebut

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Varm show Flygeln brinner, kring Ralf Gyllenhammar står åtta eldsflammor och i framkant på scenen kastas röda eldklot längs scenen: ”Det är väldigt varmt” säger han om sin show.

Men de närmaste får ­inte vara på plats i Malmö.

– Nej, jag vill inte ha nåt störningsmoment. Ingen familj här inte, ­säger Ralf Gyllenhammar, 46.

Han gör kvällens garanterat hetaste nummer. När Ralf Gyllenhammar sjunger refrängen till sin ”Bed on fire” exploderar eldklot runt honom och den vita flygeln börjar brinna.

– Det är väldigt varmt. När jag sitter där tänker jag bara ”svettas inte för helvete” för då rinner sminket ner i ögonen.

För Mustasch-sångaren är framträdandet i Melodifestivalen något helt annat än att stå på scenen med ­sina hårdrockskollegor:

– Efter det här kommer jag att vara artist på riktigt, säger han.

”Vrålande idiot”

– Det är nåt speciellt med Melodfiestivalen. Jag har följt det sedan jag var liten.

Med Mustasch-kollegorna har Ralf Gyllenhammar gjort sig ökänd för sitt vilda festande. Han beskriver sig själv på fyllan som ”en vrålande idiot” där minnesluckorna blev vardag. 2010 hotade han en journalist mitt under en intervju. Efteråt hade han inget minne av händelsen.

– Jag mindes ingenting. Hade inte en aning. Då är det ju läge att tänka efter, liksom, säger han.

Men tack vare familjen har Ralf Gyllenhammar slutat med supandet.

– Jag har fått dra ner på det, för jag orkar inte längre. Jag har ju två barn. Har du varit bakis med barn? Det är man bara en gång. Fy farao alltså. Min ena dotter går på dagis, jag kan ju inte lämna henne stinkande av sprit och föräldrarna har varit ute på nätet och sett vad jag har gjort på helgen, det går ju inte längre, säger han.

– Du vet ju själv. Dricker du en grogg så dricker du tolv. Och när man är 25 är 12 groggar ingen fara, men när man är 50 som jag då är 12 groggar ett steg närmare graven.

Stannar hemma

Han har haft daglig kontakt med sin fru hemma i Vallentuna under veckan i Malmö. Men ikväll får de inte vara med på plats.

– Nej, jag vill inte ha några störningsmoment. Det räcker med att skivbolaget är här, säger han.

Har medverkat i flera tv-program

Namn: Ralf Lennart ­Gyllenhammar.

Ålder: 46.

Bor: Radhus i Vallentuna.

Familj: Fru och två döttrar, 1 och 4 år gamla.

Bakgrund: Sångare i hårdrocksbandet Mustasch som belönats med två Grammis. Tävlat i ”Körslaget” och medverkat i tv-program som ”Så ska det låta”, ”Dobidoo”, ”Halvåtta hos mig” och ”Fångarna på fortet”. Före musikkarriären försörjde han sig som allt från industrimurare till bartender och flyttkarl.

Aktuell: Solodebuterar i Melodifestivalen i kväll med låten ”Bed of fire”

ARTIKELN HANDLAR OM