Prinsessan Madeleine

Reinfeldt: Förstår kungafamiljen

Av: 

Mattias Sandberg

NÖJE

Han är självskriven som gäst på Madeleines bröllop.

Nu berättar statsminister Fredrik Reinfeldt om sin syn på mediedrevet mot kungen, första mötet med Estelle – och förväntningarna på prinsessans historiska vigsel.

– Jag tycker också det är bra att bröllopet TV-sänds så att svenska folket kan vara med, säger Fredrik Reinfeldt till Kungliga Magasinet.   

Fredrik Reinfeldt är intervjuad i senaste numret av tidningen Kungliga Magasinet.

På lördag är det äntligen dags för årets stora kungliga fest: bröllopet mellan prinsessan Madeleine och den amerikanske finansmannen Chris O´Neill.

Under tisdagen avslöjade Aftonbladet hela gästlistan – och ett av de allra mest självklara namnen var Fredrik Reinfeldt.

Nu berättar statsministern, i en lång intervju i det kommande numret av Kungliga Magasinet, om sin relation med kungafamiljen.

Framför allt med kungen.

”lever med detta varje dag”

I intervjun kommenterar statsministern även medias bevakning av kungen i samband med skandalboken "Den motvillige monarken":

– Jag brukar avstå från att kommentera hur media behandlar mig och skall nog avstå från att kommentera medias roll även i detta fall. Däremot förstår jag om Hovet och kungahuset själva för diskussioner om den uppenbara förändringen och omfattningen av granskningen som äger rum. Allt är inte granskning, vill jag påpeka, det är också det som är offentlighetens förändring, säger Reinfeldt.

Det senaste året har kungafamiljen reagerat starkt över medias bevakning. Något som statsministern har förståelse för.

– Att ständigt vara i blickfånget är speciellt, jag tror inte man förstår den känslan om man inte levt i offentligheten som jag gjort och även märkt förändringen. Det finns många andra exempel på hur utvecklingen skett och detta tar jag från min utgångspunkt. Jag har en begränsad tid i offentligheten på ett folkligt mandat. Men kungafamiljen lever med detta varje dag, år ut och år in. Det är ett helt liv och jag förstår om de behöver prata om de nya förutsättningarna.

”Väldigt gulligt”

Under tisdagen avslöjade Aftonbladet att det var kungen som övertalade Madeleine att tv-sända bröllopet.

Ett beslut som Reinfeldt förmodligen är nöjd med.

– Det är vigsel i Slottskyrkan vilket säkert blir väldigt bra. Jag tycker också det är bra att bröllopet TV-sänds så att svenska folket kan vara med. Jag tror att många ser fram emot bröllopet och det är bra att det går att följa, säger Reinfeldt i intervjun.

I Kungliga Magasinet berättar statsministern också om sitt första möte med Sveriges blivande drottning.

– Det var väldigt gulligt att få möta Estelle så tidigt. Det här med inspektion har sina historiska band och är mindre dramatiskt än vad det låter. Det var väldigt roligt att få åka ut till Haga, att få se Estelle med sin mamma, att kronprinsessan själv var uppe på fötterna och att vi fick hälsa på henne. Jag minns att jag slogs av hur lik hon var sin mamma.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop