Idol – så gick det sen

NÖJE

”De vill ju att man ska gråta”

1 av 3

Två ord. ”Idol” och ”tårar”. På Google ger de 334 000 träffar. Aftonbladet kan berätta vad som händer efter fredagssändningarna. Det visar sig att kamerorna slocknar betydligt snabbare än tårarna torkar.

På fredag har Sverige en ny ”Idol”.

Men bakom vinnaren står tio förlorare.

Vecka efter vecka har vi sett dem röstas bort – efter att först ha hyllats som vinnare genom casting och kvalveckor.

Vi har sett tårarna rinna i tv när drömmen plötsligt tagit slut.

– De vill ju att man ska gråta, säger Anastasia Roobol, 18, som var den första i årets säsong att röstas ut.

När Aftonbladet pratar med forna ”Idol”-deltagare visar det sig att utröstningen har satt djupa spår hos många. Flera av dem behövde månader för att komma tillbaka till verkligheten.

Som en tsunami

Psykologen Yakup Toper, 48, är expert på gruppdynamik. Han liknar ett deltagande i programmet med att vara med om en tsunami.

– I början vill alla hjälpa, och bekräfta. Sedan blir det vardag och ingen bryr sig. Då blir det en total osäkerhet som det finns mycket destruktivt i. Risken finns att man blir självmordsbenägen, säger han.

Att TV4 har en psykolog på plats efter programmet är han skeptisk till.

– Där hjälper det ju inte, personen är i chock. Det enda man kan göra då är att ge något att dricka. Det är efteråt, när det blir vardag igen, som man borde ha samtal med deltagarna.

”Tar det på stort allvar”

Pelle Porseryd, exekutiv producent för ”Idol”, menar att produktionen aldrig diskuterat att erbjuda psykologhjälp vid senare tillfällen – för att problemet aldrig uppkommit.

– Men skulle någon ringa och vilja ha hjälp skulle vi självfallet göra allt vi kan.

Psykologen jämför situationen med en tsunami, och en deltagare satt apatisk i en dusch i flera timmar efter sin utröstning. Vad tycker du när du hör det?

– Jag tycker också att det är väldigt ledsamt när alla åker ut. Folk tar det här på stort allvar. Men jag tror inte att det är kopplat till ”Idol”, utan till att de är tävlingsmänniskor.