– Ingen känner igen mig på stan

NÖJE

Det var på Hultsfreds-festivalen. Fullpackat med folk nedanför scenen. Alla sjöng med.

Först då gick det upp ett ljus för Annika Norlin om vilken genomslags­kraft hennes Säkert!-skiva hade hos folk.

–?Det var så sjukt att det var flera tusen som stod och kunde varenda textrad. Det är nästan skrämmande hur mycket djupare det går in med texter på svenska, säger hon.

Foto: snart big in japan? ”Säkert!-skivan ska släppas i Japan, vi ska kanske dit och spela låtarna på svenska. Jag vet att det är jättekonstigt, men de är inte så bra på engelska, så det spelar inte så stor roll om jag sjunger på svenska eller engelska”, säger Annika Norlin.

För några år sedan var Annika och jag arbetskamrater på Aftonbladets nöjesredaktion. Hon sa aldrig ett ord om att hon på fritiden sprutade ur sig poplåtar. När hon häromåret debuterade under namnet Hello Saferide och blev indiepopens nya darling, kom det som en chock även för många av hennes närmaste vänner.

”Ess ur rockärmen”

–?Jag har alltid varit kreativ men aldrig särskilt utåtriktad, aldrig haft något superbehov av att stå på en scen. Jag spelade in en låt på engelska, min kompis la ut den på internet, sedan fick jag plötsligt förlag och skivkontrakt och allting. Det var som att dra fram ett ess ur rockärmen, att jag hade massor av låtar.

–?Jag tror inte alla mina gamla klasskamrater från Östersund minns vem jag var. Låten ”Och jag grät mig till sömns efter alla dagar” handlar om att reclaima den sorts person jag var i högstadiet. Lärarna hade fullt upp med att stoppa de bråkiga eller ta hand om de jättebegåvade. Jag tillhörde mörkertalet, de snälla som antogs ha det bra. Men folk har missuppfattat låten, tror att den handlar om mobbning.

Mest ett experiment

När Annika strax efter nyår släppte en skiva på svenska under namnet Säkert!, var det mest som ett experiment. Föga kunde hon ana vilken genomslags­kraft den skulle få. Hon förstod det den där magiska kvällen på Hultsfreds-festivalen. Och det fortsatte under sommarens turné, med samtal med fansen efter spelningarna.

–?Ute på stan känner ingen igen mig. Men efter spelningarna, och via e-post, är det många som vill diskutera, som känner igen sig i texterna, säger de.

Våldtäkts- och peppningslåten ”Allt som är ditt” med textraden ”Dom jävlarna ska skjutas” är kanske mest omtalad och, i vissa läger, missförstådd. Men Annika säger att det är kärlekslåtarna som verkar engagera allra mest.

–?I ”Någon gång måste du bli själv” har jag fabulerat fritt om hur man är kär i någon som redan har ett förhållande. Jag blir nästan lite rädd för många som säger ”precis så här är det”. Många måste gå omkring med onda tankar och vänta på att förhållanden ska ta slut så de själva får gnaga åt sig den de åtrår.

Många prischanser

Det har varit ett omtumlande år för Annika Norlin. Säkert! har fått stort publikgenombrott och nomineringar till Rockbjörnar, Grammisar och P 3 Guld-pris.

–?Jag tänker: Shit, vad bra det har gått, så mycket mys och gos ett tag, vad jobbigt det kommer att bli när folk kommer att hata mig.

Vi många som tycker Annika Norlin har gjort årets bästa svenska cd-skiva, tror inte hon behöver oroa sig för det?…