”Låt Victoria bestämma själv”

avMikael Stengård

Göran Hägglund tycker inte att andra ska blanda sig in i brudparets stora dag

Kronprinsessan Victorias önskan att få bli förd till altaret av pappa har väckt starka känslor.

Nu har frågan nått politikerna.

– Det här ska brudparet få bestämma själv, sa Göran Hägglund, kristdemokraternas partiledare i SVT:s utfrågning.

Victorias önskan att få bryta traditionen och bli förd av kungen till altaret när kronprinsessan gifter sig med Daniel Westling den 19 juni har fått kritik.

Flera debattörer har rasat mot gesten eftersom den anses bryta mot svenska traditionerna om jämställdhet och kvinnans fria val. Präster har bland annat skrivit ett brev till kronprinsessan där hon uppmans att tänka om.

"Bör följas"

Men kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker att Victoria själv ska få bestämma vem hon ska gå med till altaret.

– Som politiker har jag ingen synpunkt, men som privatperson tycker jag att brudparet ska få bestämma det här själv, sa han i SVT:s partiledarutfrågning i morse.

Han påpekade dock att den svenska kyrkan har traditioner som måste följas.

– Man kan inte göra vad som helst inom kyrkans domäner, men det handlar om de här personernas största dag i livet och då tycker jag att man måste tillåta viss frihet.

Familjepolitiken viktigast

Just familjepolitiken är en av de absolut viktigaste frågorna i kristdemokraternas partiprogram. Det är familjerna som utgör grunden i samhället, sa Hägglund i SVT.

– Familjerna avgör hur samhället fungerar, och det är föräldrarna som känner sina barn bäst. Jag vill ge familjerna större frihet.

En av de åtgärder Hägglund vill se för att ge familjerna mer frihet är att ta bort pappamånaderna.

– Jag tycker att familjerna själva ska få disponera föräldraförsäkringen. Fighten vi nu tar handlar om att de rödgröna vill inskränka rätten för familjerna att själva få bestämma över hur de vill göra, svarade han på en tittarfråga.

Inga trosfrågor

Hägglund sa också att han är beredd att sänka skatterna för pensionärer, underlätta regelsystemen för företagare och fortsätta privatisera vården.

Men på frågan om han kan tänka sig att lyfta in kristna värderingar på ett tydligare sätt i politiken svarade Hägglund nej.

– Kristdemokraterna är ett parti som är öppet för alla människor som gillar våra värderingar som har sitt ursprung i kristendomen. De kristna värderingarna är viktiga och de har format vårt samhälle, men politiken ska inte syssla med trosfrågor.

ARTIKELN HANDLAR OM