”Jag är som en magnet”

Av: Malin Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Kirchsteiger om nya kontraktet på TV 4 – och varför han är så populär

Drömmer om Grekisk ö Ernst Kirchsteiger har funderingar om sin framtid. ”Jag ser mig klädd i linnekostym på en grekisk ö där jag går runt och är helt mysig och talar med alla och är en fristående konstnär. Eller att jag skriver en tjock roman”, säger han.
Foto: Jimmy Wixtröm
Drömmer om Grekisk ö Ernst Kirchsteiger har funderingar om sin framtid. ”Jag ser mig klädd i linnekostym på en grekisk ö där jag går runt och är helt mysig och talar med alla och är en fristående konstnär. Eller att jag skriver en tjock roman”, säger han.

Gammelhyttan. Ernst Kirchsteiger, 52, doppar fötterna i forsen utanför ”Sommar med Ernst”-huset.

Nu kan han slappna av i tre år till.

– Jag har just skrivit på ett treårskontrakt med TV 4, säger den populära programledaren.

Ernst ska få fason på det gamla järnbruket.

I kväll har säsongens första avsnitt av ”Sommar med Ernst” premiär.

Lavinartade mängder ansökningar vällde in över redaktionen och alla ville att Ernst Kirchsteiger skulle komma och rusta upp just deras hus. Ansökningarna slutade räknas när de nådde 8 000. Under vintern reste sedan Ernst Kirchsteiger och hans team runt och hälsade på tio, femton hoppfulla människor med nedgångna hus och valet föll till slut på ett hundra år gammalt järnbruk utanför Nora.

”Ståpälsläge”

– När jag steg in här i huset satte det i gång på armarna. Det blev ståpälsläge. Det här är ett hus jag verkligen skulle kunna bo i själv. Ägaren hade kroknat lite efter att ha gjort tak och fasad och nu är det energi igen. Det här huset är väldigt välformulerat, säger han.

Ernst Kirchsteiger är brunbränd efter flera veckors utomhusjobb. Han sitter uppkurad på en fårskinnsfäll i det snart färdigställda huset.

– Sådana här hus kan man hitta på Manhattan. De fräna kidsen bor där men i Sverige har vi glömt bort alla tomma industrihus, säger han.

Efter tre år på TV 4 var det nyligen dags att förnya kontraktet.

– När jag var på SVT jobbade jag i tremånadersprojekt och så gjorde jag saker däremellan. Med TV 4 är det skönt att ha ett treårskontrakt. Man kan slappna av lite, säger programledaren och pustar ut.

Skorna åker av

Utanför huset prunkar Ernst Kirchsteigers kryddgård och programledaren tar inte många steg förrän de vita gymnastikskorna åker av i gröngräset. Mannen som gett mjukheten ett ansikte har aldrig känt ett behov av att vara tuff.

– Jag upplever mig själv som en människomagnet. Jag har ett starkt självförtroende. Det är tuffare att vara lite sårbar, säger han medan han plockar upp en groda från marken och balanserar ut på en stock.

Har du tagit patent på sommaren?

– En växande generation har sett mig sedan de var små och för dem är jag kanske som en svala som seglar in på sommaren. Om jag är en symbol för den svenska sommaren tackar jag, för vi har väl ändå Europas absolut vackraste sommar.

Publicerad: