Nanne Grönvall: ”Blackouterna har varit många”

Exklusivt om kollapsen – och vägen tillbaka

avRebecka Ljung

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Nanne Grönvall.

Nanne Grönvall hade jobbat dygnet runt i flera år.

Till slut tog det stopp, med en utmattningskollaps.

För Nöjesbladet beskriver artisten tempot, att inte kunna vara med sonen under ”Idol” – och de nya värdena i livet.

– Jag har trott att jag är en bläckfisk som kan göra åtta saker samtidigt, säger Nanne Grönvall, 54.

En komisk formulering, men så beskriver den folkkära artisten för Nöjesbladet vad som låg bakom den allt utom roliga utmattningskollaps som hon gått igenom.

Artisten, låtskrivaren och musikförläggaren hade jobbat oavbrutet varje dag i flera år. På nätterna svarade hon på mejl. Ibland kom hon hem från flera dagars möten i Korea, för att bara byta till väskan med scenkläderna och resa till kvällens konsert någonstans i Sverige.

Nanne: ”Många uttryckte oro”

– Jag älskar mitt jobb och att hitta på nya projekt. Så jag negligerade signalerna de senaste två åren och stannade inte upp, trots att många i min omgivning uttryckte sin oro över hur mycket jag jobbade och stressade, säger artisten.

Redan ett år före kollapsen blev Nanne Grönvall inlagd på sjukhus flera gånger, med akuta besvär och dåliga värden i kroppen.

– Men nästa dag var värdena normala igen. Så jag fortsatte i samma tempo. Till slut gav min kropp upp fullständigt.

En dag i maj 2016 sa Nanne till maken Peter Grönvall, 53, att hon behövde vila en stund. ”Jag är så oerhört trött”, minns hon att hon sa – innan hon föll ihop på vardagsrumsgolvet.

– Panikångesten gjorde att jag knappt kunde andas, och tårarna bara forsade. Peter bar mig upp till sängen. Sen låg jag som ett kolli och bara sov och grät, varje vaken stund, i flera veckor.

”Tufft att inte kunna stötta Charlie…”

Hennes kropp skakade, armar och ben domnade och hon kunde varken hålla ordentliga samtal eller läsa. Diagnosen blev utmattningsdepression.

– Den var en mardröm att försöka ta sig igenom … Blackouterna har varit många, där jag inte kommit ihåg vad jag ens gjort ett par timmar innan.

När sonen Charlie Grönvall, 26, tävlade i ”Idol” i höstas kunde inte mamman vara på plats.

­– Självklart var det tufft att inte kunna vara på plats och stötta Charlie. Men han förstod varför. Så det var extra kul, en helt magisk upplevelse, att se honom giga på finalen i Globen.

Nanne: ”Livet rusar iväg”

Efter Globen kom utmattningssymtomen tillbaka. Men nu ser Nanne Grönvall en ljusning. Hon har lärt sig att stänga av jobbfokusen, övar på att slappa, har börjat träna igen och vet nu att kroppen inte pallar samma stress som förr.

– Jag har också fattat att jag måste hinna umgås med mina nära och kära, som har stöttat mig så otroligt. Livet rusar iväg och det gäller att ta vara på det, mer än jobbmässigt. Det är dags att umgås med vänner…

Grönvall tillbaka på scenen

I vår och sommar ska Nanne Grönvall ge konserter igen.

– Det ser jag jätte mycket fram emot!

Artisten har ett album färdiginspelat, men det får vänta i något drygt år. I höst är främst ledighet inplanerat.

– Den här gången har jag lärt mig att prioritera min hälsa först. Jag kommer inte att göra något förrän sommaren är klar och jag ser hur jag mår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol

Stress