Sanna Nielsens hårda ord mot sig själv

Självförtroendesvackan: ”Så jävla svårt att få till nånting”

Sanna Nielsen svär över sitt eget självförtroende.

Trots att hon hyllas för allsången och är en av Sveriges populäraste artister vågar hon inte skriva egen musik – eller be musikerkollegor att skriva med henne.

– Det är jättesvårt att förklara, men det är en rädsla för nånting, säger hon.

Hon är programledare, musikalartist och nyfiken på att göra roller både på film och tv. Samtidigt betonar Sanna Nielsen, 36, att musiken alltid ”står i främsta rummet”.

– Gud, jag bara längtar tills jag vågar skriva lite mer egen musik. Jag jobbar jättehårt med det, att sitta hemma och våga skriva mer. Jag tycker att det är så jävla svårt att få till nånting som är bra. Eller att veta om nånting är bra.

Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för sjätte året.
Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för sjätte året.

”Det blir inget”

Sanna Nielsen säger att hon inte har problem att veta vad hon gillar eller tycker är bra när hon hör nån annans musik.

– Men när jag gör det själv så har jag ingen kunskap överhuvud taget. Jag vet inte: ”Men gud, är detta bra, nej det är inte bra”. Jag stänger det bara ute och så blir det inget istället. Så dröjer det ett år innan nästa singel kommer.

Det självkritiska, hämmar det dig?

– Det tycker jag egentligen inte. Men jag tar så jäkla god tid på mig. Om man tittar på mina förebilder inom svensk musik så bara sprutar de ur sig musik hela tiden och jag bara undrar hur i hela friden går det till, när äter ni på dagarna? Jag är så imponerad för själv gör jag det ju inte.

”Jag har inte självförtroendet till det”. Sanna Nielsen om att skriva egen musik.
”Jag har inte självförtroendet till det”. Sanna Nielsen om att skriva egen musik.

Rädd att få nej

Ställer du för höga krav på dig själv?

– Det kanske jag gör just när det gäller att skriva musik, jag har inte självförtroendet till det. Jag vågar inte riktigt hela vägen. Jag får så mycket inspiration när jag sitter och skriver med andra, när jag till slut vågar det. För det är också jätteläskigt att ta det steget.

Hon väljer oftast att skriva musik för sig själv, för att slippa få ett nej från en potentiell låtskrivarpartner.

– Vad är det värsta som kan hända? Att de säger nej och det gör ju ingenting egentligen, men jag vill ändå inte göra det. Det är jättesvårt att förklara, men det är en rädsla för nånting. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, säger hon.

Sanna Nielsen leder sin sjätte säsong av ”Allsång på Skansen” som sänds tisdagar 20.00 i SVT1.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE