7 kändisar över 70: Så firar vi påsk

”Piffar upp det med en liten svart konjak”

Pandemin tvingar 70-plus-profilerna till ett måttfullt påskfirande.

Christina Schollin blir kvar i Sverige, Amelia Adamo ska testa naturbingo och Ulf Brunnberg är glad att slippa kindpussandet.

– Att vara ensamseglare har sina fördelar också, säger han. 

Hans Wahlgren och Christina Schollin.
Hans Wahlgren och Christina Schollin.

Christina Schollin, 83, skådespelare

Hur ska du fira påsk?

– Vi brukar vara nere i Spanien så här års men nu blir vi kvar i Sverige och kommer fira påsk med familjen. Jag är osäker på om jag har några påsksaker kvar i Sverige så jag får leta på vinden.

– Vi träffas i familjen och har gjort det under hela den här tiden. Jag har haft corona och har antikroppar. Jag har också fått min första vaccinationsspruta. Men vi håller avstånd och undviker folksamlingar. 

Hemma hos Amelia Adamo i hennes sommarhus på Dalarö. 
Hemma hos Amelia Adamo i hennes sommarhus på Dalarö.

Amelia Adamo, 74, journalist

– Jag ska åka till Gotland, men det är inte bara en nöjesresa. Jag och min sambo är inte särskilt traditionstyngda kring påsken. Vi kommer båda från Italien och där är påsken mer en religiös högtid. 

– I år blir det premiär för naturbingo, en utomhusaktivitet där barnbarnen ska få leta rätt på mossa, vass eller strå och den som vinner kanske får ett påskägg. Det hoppas jag kan bli en ny tradition. 

Sven Melander.
Sven Melander.

Sven Melander, 73, journalist och skådespelare

– Jag ska äta sill och kanske lite lamm. Jag är inte så mycket för pynt och påskris och sådant.

– Alla mina barn bor i Stockholm och jag befinner mig i Blekinge. Vi träffas inte i familjen nu. Det kanske blir något videosamtal med barnbarnet men annars väntar jag på att få den första vaccinationssprutan. 

Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman, 72, politiker

– Jag firar med barn och barnbarn, de som är inneslutna i bubblan. Men jag ska var hemma och jag håller mig till coronareglerna. Det ska bli fint väder i Simrishamn där jag bor så jag ska ta det lugnt och vara ute mycket i trädgården.

Ulf Brunnberg.
Ulf Brunnberg.

Ulf Brunnberg, 73, skådespelare

– Jag ska vara så selekterad som jag brukar vara så här i pandemitider. Jag har inte tagit någon vaccinationsspruta än så jag kommer ta det lugnt. Man får fantisera om gula kycklingar istället. 

– Man är ju lite ensamseglare just nu men det kan vara skönt också. Det man slipper är allt kindpussande och kramande, sådant som jag brukar kalla för fysiskt hyckleri. Man vill inte krama kreti och pleti. 

Claes Elfsberg.
Claes Elfsberg.

Claes Elfsberg, 72, journalist

– Det kommer att bli ett firande i avskildhet. Vi har turen att ha en liten stuga i skärgården, där kommer vi att äta gott och möjligen elda lite ris. 

– Trots att vi hade corona för något år sedan så har vi bestämt oss för att följa alla rekommendationer. Just nu umgås vi inte med barn och barnbarn. 

Carl-Jan Granqvist.
Carl-Jan Granqvist.

Carl Jan Granqvist, 75, krögare och vinkännare

– Jag ska till en vän som har en härlig herrgård. På långfredagen hoppas jag att vi får långfredagsrätter, såsom nyponsoppa och chokladkatafalksbakelse, denna dödliga dag. Sedan hoppas jag att man piffar upp det med en liten svart konjak. 

På påskadagen hoppas jag på kärringar som flyger genom luften och har med sig gottispåsar. Och så blir det äggrätter förstås. 

På påskdagen är det uppståndelsens ögonblick. Då tänder man ljusen på nytt och tycker att livet är härligt, våren är på gång och coronan kanske håller på att klinga av.

– Jag firar med de som är vaccinerade eller har haft corona. Det är gamla vänner och deras barn. Vi är ganska säkra och så är vi på landet. 

Publisert:

LÄS VIDARE