Helge Skoog

Helge Skoog: ”Det går mot döden med ganska stor hastighet”

Skådespelaren och tv-profilen om sin mystiska sjukdom

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Helge Skoog.
Helge Skoog.

NÖJE

Helge Skoog har varit mycket sjuk en tid.

Läkarna vet inte vad den folkkäre skådespelaren har drabbats av för sjukdom och han berättar nu att livet går på sparlåga.

– Det går mot döden med ganska stor hastighet.

Skådespelaren Helge Skoog har gjort sig till en folkkär underhållare med sina uppskattade inhopp i ”Parlamentet”, som detektiven Ture Sventon i julkalendern från 1989 och inte minst som vass berättarröst i ”Halv åtta hos mig” under elva säsonger.

Han har varit aktiv långt upp i åren, men sedan en tid tillbaka sitter han i sin lägenhet på Södermalm och har svårt att röra sig.

I början av september berättade han för Aftonbladet att läkarna inte visste vad han hade drabbats av, men att han skulle utredas.

När Aftonbladet når Helge Skoog på telefon är han pigg och har nära till skämt och skratt. Men sjukdomen är fortfarande närvarande och livet går på sparlåga.

– Det är fortfarande svårt, men jag klarar mig med hjälp av en spatserkäpp som har tillhört min morfar.

Har läkarna kommit fram till vad du drabbats av?

– Nej, vem kan veta det. Men jag har för mig att utredningen ska dra igång nästa vecka om jag minns rätt. Jag tror det i alla fall. Men det är väl en blandning av tio olika sjukdomar som man stoppar ned i en kakburk, så skakar man den och så får man se vad som kommer ut. Så pass slumpartat är det.

Hur ser du på livet?

– Det går mot döden med ganska stor hastighet. Om det är bättre eller inte bättre, det vet jag inte.

Känns det så?

– Det inte bara känns, det är så.

Det låter deppigt?

– Ja, men man kanske får uppleva storartade upplevelser längs vägen, det vet man aldrig, säger Helge Skog och kostar på sig ett skratt.

Du sa tidigare att du promenerar runt Mariatorget på Södermalm där du bor?

– Runt Mariatorget är kanske att ta i, men jag kan ta mig till Mariatoret och tillbaka, det är lite olika beroende på dagsformen.

Får du hjälp av någon eller några?

– Jag har lite olika saker som heter olika saker som färdtjänst som jag just har använt mig av och det gick inte så bra. Jag klarade inte av det riktigt. Sedan är det någon från hemtjänsten som kommer med frukost och någon som tar ut mig på promenad så det är väl försörjt.

Vad önskar du dig mest av allt?

– Vad ska vi hitta på, en sådan där liten bil, en EU-bil som är en moped som man sitter i med en liten röd trekant på bakrutan. Det skulle vara härligt att känna hur det är att köra en sådan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det var en stor sorg när hon dog” Helena von Zweigbergk om skilsmässan, shoppingmissbruket och saknaden efter vännen Marie Fredriksson

ÄMNEN I ARTIKELN

Helge Skoog

Sjukdomar