Publicerad:

Hollywoods nya stjärna – men bor fortfarande hemma hos mamma och pappa

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Eliza Scanlen på premiären av ”Little women”.
Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
Eliza Scanlen på premiären av ”Little women”.

VENEDIG. Hon är bara 21 år, bor fortfarande hemma hos mamma och pappa – och är Hollywoods nya stjärna.

Eliza Scanlen är aktuell på bio i ”Babyteeth” och på Netflix i ”The devil all the time”.

– Den här världen är så ny för mig. Jag blir ju totalt starstruck när jag får sitta bredvid Meryl Streep i sminket, säger hon.

Det är faktiskt inte på årets filmfestival i Venedig utan på fjolårets som jag träffar Eliza Scanlen.

Nu i Sverige bioaktuella ”Babyteeth” väckte då stor uppmärksamhet. Eliza spelar 16-åriga Milla som upplever sitt livs första och kanske sista kärlek, då hon har cancer. Och killen hon blivit kär i är en riktig lite äldre (23 år) strulpelle (Toby Wallace), men föräldrarna (Ben Mendelsohn, Essie Davis) acccepterar förhållandet för dotterns skull.

– Där kunde jag känna igen mig, lite grann. Man har ju alltid funderat vad som skulle hända om man drog hem en kille som föräldrarna skulle avsky (skratt).

Foto: AP
Eliza Scanlen är i bioaktuell i ”Babyteeth”.

Fick raka av sig håret

Det var värre, till att börja med, att raka av sig allt hår på huvudet. När vi ses har det börjat växa ut, men många skulle nog förväxla henne med en kortklippt kille.

– Först var jag rädd för att mitt huvud skulle ha en konstig form. I min familj har vi alltid skämtat om att min tvillingsyster sparkade mig i skallen när vi låg i mammas mage.

– Sedan insåg jag hur mycket av ens identitet som sitter i håret. Och så var det lite pinsamt när folk man mötte på gatan tittade på mig med medlidande blickar. Jag kunde ju inte gärna säga till alla dem: ”Nej, jag har inte cancer, jag bara låtsas”.

Eliza bor fortfarande hemma hos mamma och pappa i Sydney, Australien. När hon gick i high school fick hon en roll i en tv-såpa. Sedan, som 18-åring, en betydligt mer prestigefull psykopatroll i HBO-serien ”Sharp objects”, efter Gillian Flynns bästsäljande deckare.

”Bill Skarsgård verkar trevlig”

Unga tjejer med problem har hon sedan fått spela i både ”Babyteeth” och Greta Gerwigs succéfilm ”Little women”, som hade en stjärnspäckad rollista.

– Att få sitta bredvid Meryl Streep i sminket och prata med henne som om jag var en av dem… det var ju otroligt.

Nu kan hon även ses i Netflix-filmen ”The devil all the time”, en gotisk thriller i 1960-talsmiljö där hon spelar en ung tjej som blir förförd av en bluffpastor (Robert Pattinson).

– Det har blivit mörka roller hittills, skulle jag bli erbjuden en komedi, skulle jag nog bli lite nervös för om jag klarar av det.

Bill Skarsgård har en stor roll i Netflix-filmen. Vad tycker du om honom?

– Vi möttes bara som hastigast, vi hade inga scener ihop. Men han verkade trevlig och jag är grymt imponerad av honom. Jag menar, det är ju han och ingen annan som är clownen Pennywise i ”Det”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: