Bert-grundare kritiska mot SVT efter censureringen: ”Larvigt!”

avLinn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT har valt att stoppa två avsnitt av den populära tv-serien ”Bert”.

Det får seriens skapare att rikta kritik mot kanalen.

– Larvigt! Om det är så känsligt behöver de inte visa serien överhuvudtaget, säger författaren Anders Jacobsson.

Foto: TT

SVT har tagit bort två avsnitt av ”Bert” från kanalens playtjänst ”Öppet arkiv”, rapporterade Nöjesbladet tidigare i dag.

Anledningen? De anser att innehållet är ”olämpligt”.

Tv-serien har tidigare anklagats för att vara ”grabbig” och sexistisk. Men SVT:s beslut att radera avsnitten får seriens skapare Anders Jacobsson att rikta kritik mot kanalen.

”Ska vi fri kultur?”

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt. Ska vi ha kultur som är fri eller ska den vara statlig? Håller man sig inom lagens ramar, vad är då problemet? säger han.

Han fortsätter:

– Klimpen kommer aldrig att vara politiskt korrekt. Han kommer alltid vara en jävla idiot. Vi måste kunna beskriva idioter som göra och säger idiotiska saker. Det är så samhället är.

”Världens ängslighet”

Samtidigt som Anders Jacobson är stolt över berättelserna om ”Bert”, ser han dem i ett annat ljus i dag.

– Om jag hade skrivit det i dag hade jag gjort en problematik kring det. Jag har själv fem döttrar och de trakasserier, tafsande och den utsatthet som kvinnor upplever i dag har uppmärksammats mer nu och ska göra det. Det finns absolut vissa grejer i dag som jag absolut inte skriver under på i dag, säger han.

Seriens andra skapare Sören Olsson säger att han inte är förvånad över beslutet.

– För mig är det varken oväntat eller provocerande. Mer förväntat på grund av världens ängslighet, skriver han på Twitter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-serier

Serier