Protesten – delar Guldbaggen i tre delar

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-01-16

Det är kuppen mot Guldbaggens nya regler.

De tre unga tjejerna som inte kunde nomineras får såga baggen i tre delar som filmen ”Paradiset brinner” vann.

– De får den, säger filmens producent Nima Yousefi.

I år stoppades de oetablerade skådespelarna från att vinna Guldbaggen. Juryn införde nya regler för att hindra amatörer från att ta priserna från ”riktiga” skådespelare.

Det drabbade bland annat de tre unga tjejerna Dilvin Assad, Safira Mossberg och Bianca Delbravo som spelar huvudrollerna i ”Paradiset brinner”. De hyllades av kritikerna, men kunde inte komma ifråga för Guldbaggen.

Får den i tre delar

Men nu får de ändå ”varsin” Guldbagge. Direkt efter prisutdelningen förklarade producenten Nima Yousefi att baggen som ”Paradiset brinner” fick för bästa film ska delas mellan de tre tjejerna.

– Vi ska dela den i tre. Jag kanske behåller plaketten. Men de får den i tre delar, säger han till TT efter galan.

TT: Menar du allvar?

– Ja, det finns ingen som förtjänar det här priset mer. I år ändrade Guldbaggen sina regler, men jag tycker det är att stänga ute talanger. Och det handlar om mycket mer än så för mig. Det handlar inte bara om skådespelare. Det handlar om mångfald. Och därför är det viktigt för mig att göra det här.

Drama om systrar

De tre skådespelarna kunde knappt tro att det var sant och jublade bakom scenen på Guldbaggegalan.

– Jag är jätteglad. Jag får ställa upp den på någon fin plats i mitt hem, säger Bianca Delbravo, som spelar Laura i filmen.

”Paradiset brinner” är ett drama om tre systrar som måste klara sig själva eftersom deras instabila mamma dragit i väg och lämnat dem ensamma. Över dem hänger hela tiden hotet om att socialen ska få deras situation klar för sig, splittra syskonen och skicka dem till fosterfamiljer.

Regissören Mika Gustafson vänder sig också mot att tjejerna kallas amatörer.

– De är långt ifrån amatörer. Det är förstagångsskådespelare, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln