En man som heter Ove

Tom Hanks spelar titelrollen i Hollywoods ”En man som heter Ove”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Tom Hanks gör huvudrollen när svenska succéfilmen ”En man som heter Ove” blir Hollywoodfilm.

– Hans fru Rita Wilson såg filmen, sa till honom att han också måste se den och han blev helt förälskad i tanken på att spela Ove, säger Fredrik Wikström Nicastro, en av producenterna.

Först kom Fredrik Backmans bok år 2012. Vid sidan av framgången i Sverige, är den översatt till 43 språk. Har legat etta på New York Times Best Seller List i USA.

Sedan kom Hannes Holms film med Rolf Lassgård i titelrollen och Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll med flera i andra roller. 1,7 miljoner biobesökare bara i Sverige. Blev den mest sedda utländska filmen i USA i fjol och dubbelt Oscarsnominerad.

Många producenter i Hollywood har hört av sig, men SF Studios ville gärna vara med och producera. Efter många möten, blev det så ett samarbete mellan det svenska filmbolaget och Tom Hanks filmbolag Playtone, som just nu gör ”Mamma Mia 2”.

Tom Hanks, Rita Wilson, Gary Goetzman och Fredrik Wikström Nicastro är producenter för filmen, som förmodligen kommer att heta ”A man called Ove”, som den svenska boken/filmen gör i USA. Wikström Nicastro berättar hur samarbetet kom till:

– Rita Wilson hade sett filmen. Hon sa till sin man att Den här måste du absolut se. När han hade gjort det blev han helt förälskad i tanken på att spela Ove.

– Vi är väldigt tidigt i processen. Letar manusförfattare och regissör, vi siktar på inspelning i slutet av nästa år.

Precis som den svenska boken/filmen utspelas i en icke namngiven svensk småstad, tror Wikström Nicastro att handlingen kommer att flyttas någonstans till en liknande stad mitt i USA.

I den svenska versionen är Oves granne kvinna och muslim från Iran. Inte precis USA:s president Donald Trumps favoriter. Blir det så i USA-versionen också eller får Ove en annan granne?

– En viktig fråga. Tom Hanks är ju själv politiskt engagerad. Han tycker inte bara att historien är underhållande utan också har något viktigt att säga. Jag skulle tippa att grannen även i nya versionen är muslim från Iran. Tom Hanks sa att det var viktigt att filmen blir färdig och har premiär innan det är dags att åter välja president i USA (det äger rum 20 november 2020).

– Denna berättelse om kärlek, tolerans och hopp innehåller flera klassiska komponenter som vi älskar att se på film. Jag känner mig väldigt stolt över att vara en del av detta projekt, säger Rita Wilson, producent på Playtone och tillika Tom Hanks fru, i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför stupar Hollywood på ”En man som heter Ove”

ÄMNEN I ARTIKELN

En man som heter Ove

Tom Hanks

Rita Wilson

Bahar Pars

Rolf Lassgård

Fredrik Backman