Sven Melander: ”Han var en viktig människa i mitt liv”

Berättar i sitt sommarprat om storebrodern Jörgens död

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Sven Melander berättar nu om saknaden efter sin storebror.
NÖJE

Han var tre år äldre än Sven Melander.

I sitt sommarprat berättar skådespelaren om sin första stora idol, sin storebror Jörgen, som dog i cancer 2010.

– Vi är ju förbundna för evigt, säger han till Nöjesbladet.

Sven Melanders äldre bror Jörgen dog i cancer för sju år sedan. I sitt sommarprat berättar skådespelaren om syskonens band och den tunga tiden. Han var hos honom när han dog.

– Andetagen blev korta och vid sjutiden på morgonen drog han sitt sista andetag. Jag höll honom i handen, säger han i sitt sommarprat.

Han låter tårarna komma när han minns sin bror som han beskriver som sin första stora idol. Jörgen lärde honom att lyssna på jazz och han fick umgås med hans vänner, trots att de var äldre.

”Svårt att prata om”

För Nöjesbladet berättar Melander om beslutet att ägna en del av sommarpratet åt Jörgen.

– Det är väldigt svårt att prata om det här. Lite är det väl ändå att jag har kommit upp i en ålder där framtiden är bakom mig. Det är nog helt enkelt därför att han, när han försvann, var länken till ett annat liv. Till där det liv, den familj, de människor, de upplevelser och de miljöer som har gjort att jag är den jag är fanns kvar. Han var den sista som jag kunde prata med om allt detta och ha gemensamma erfarenheter med. Han var en väldigt viktig människa i mitt liv, säger han.

”Han är en del av mig”

De behövde inte prata ofta i telefon. Det kunde gå lång tid mellan samtalen, berättar Melander i radio. Trots det var det som att de pratat dagen innan när de hördes.

Jörgen ville ha en borgerlig begravning. Den hölls därför hemma. Sven Melander höll tal, som Jörgen önskat. Musiken var redan utvald.

På frågan om hur Sven Melander minns sin bror svarar han att det inte är minns han gör.

– Han är ju en del av mig. Vi har samma mor och far och vi är ju förbundna för evigt. Jag är ju, eller var, en del av honom. Allting jag gör och allting jag är har ju någonstans en relation till min bror, säger han.

”Sommar i P1” med Sven Melander släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00 den 5 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM