Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras

Dödläge i rättstvisten om tv-profilens påstådda sexövergrepp – Hustrun i ursinnig attack mot rätten

Rättegången i sexbrottsmålet mot komikern Bill Cosby ogiltigförklaras, uppger AP.

Juryn har inte kunnat enas och läget beskrivs som helt låst.

– Känn inte att ni har svikit rättssystemet eller någon annan, säger domaren Steven T. O’Neill, enligt Buzzfeed.

Rättegången mot komikern Bill Cosby ogiltigförklaras, uppger AP.

Juryn, som består av sju män och fem kvinnor, ska ha förhandlat i över 52 timmar under sex dagar utan att ha kunnat enas om en dom och tillslut ha hamnat i ett dödläge.

– Den här juryn är i ett hopplöst dödläge. Det är inte en seger för någon, sa domare Steven O’Neill, efter att han förhört varje jurymedlem enskilt, uppger Page six.

Enligt LA Times ska juryn under torsdagen ha bett om att få flera delar av vittnesmålen upplästa igen. Däribland Cosbys vittnesmål från 2005 kring att han erbjudit kvinnor den narkotikaklassade drogen metakvalon, ett lugnande och sömngivande medel. Juryn ska även ha bett om en definition av uttrycket ”rimliga tvivel”.

Under lördagen meddelade juryn domaren att de inte kunnat nå ett enhälligt beslut och Cosbys advokat Brian McMonagle ska ha pläderat för en ogiltigförklaring vilket godkändes av domaren.

– Känn inte att ni har svikit rättssystemet eller någon annan, säger Steven T. O’Neill, enligt Buzzfeed.

Valt att inte vittna

Cosby är misstänkt och står åtalad för att ha drogat och sexuellt utnyttjat en kvinna vid namn Andrea Constand i sitt hem 2004. Komikern står åtalad på tre punkter och riskerar fängelse i upp till 30 år.

Efter att nyheten kring misstankarna mot Cosby nått offentligheten har över 50 kvinnor trätt fram och uppgivit att de blivit drogade och utnyttjade av komikern. Men på grund av att preskriptionstiden löpt ut har endast Andrea Constand och ytterligare en kvinna fått vittna.

Under rättegången har Constand vittnat om hur hon vid ett besök hos Cosby blivit drogad, och sedan vaknat upp bryskt av att skådespelaren tagit på henne medan han ska ha onanerat.

Enligt komikerns advokat var Cosby och kvinnan älskare.

Under rättegången har Cosby själv valt att inte vittna, uppger Buzzfeed.

Är inte nöjd med rättegången

Nu finns ett spelrum på fyra månader där ett beslut måste tas kring om fallet ska prövas igen eller om åtalet ska läggas ned.

Enligt Buzzfeed har distriktsåklagaren Kevin Steele redan meddelat att de kommer att pröva fallet igen. Han hoppas att det blir med samma domare som tidigare.

Gloria Allred som represetrerar flera av kvinnorna hoppas nu på att få höra vittnen som rätten tidigare avvisat.

– Om rätten tillåter fler vittnen att höras... kan det göra skillnad. Med andra ord: det är för tidigt att fira, Herr Cosby, säger hon enligt CNN.

Cosbys talesperson, Andrew Wyatt, sa tidigare utanför rättegångssalen i Philadelphia att fallet ”aldrig skulle ha varit här från första början”. Han är heller inte nöjd med rättegången.

– Vi fick en rättvis och opartisk jury men inte en rättvis och opartisk rättegång, sa han, enligt Buzzfeed.

Hustrun rasar mot rätten

Efter dagens besked rasade Bill Cosbys hustru Camille mot rätten och medierna i ett uttalande som lästes upp av familjens pr-person utanför rätten.

”Hur skulle jag beskriva åklagaren? Avskyvärd och exploaterande. Hur skulle jag beskriva domaren? I öppet och arrogant samarbete med åklagaren. Hur skulle jag beskriva de målsägandes ombud? Fullständigt oetiska. Hur skulle jag beskriva medierna, inte alla, men generellt? Elakt skränande enheter som utelämnar visa delar av sanningen för att sälja på bekostnad av ett människoliv”, skriver hon och fortsätter:

”Jag är tacksam mot de medlemmar i juryn som ihärdigt kämpat för att ompröva bevismaterialet vilket är det rätta sättet att fatta ett slutgiltigt besked längre fram. Det är en manifestation av rättvisa baserad på fakta, inte lögner. Som en speciell vän en gång sa, sanningen kan besegras men inte förstöras”.

”Bill Cosby är ett monster”
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN