Så planeras Gösta Ekmans begravning: ”Den kommer bli stor”

Vänner och kollegor hyllar legendaren i kyrkan och på Dramaten

På måndag begravs älskade skådespelaren Gösta Ekman.

Nu lägger familjen handen vid de sista förberedelserna inför ceremonin.

– Den kommer bli stor, det är ju en oerhört älskad människa som gått bort, säger en person med insyn.

Under helgen lägger familjen och anhöriga de sista förberedelserna inför måndagens begravning för folkkära Gösta Ekman som dog i början av april, 77 år gammal.

Begravningen hålls öppet för offentligheten i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Och det väntas stor uppslutning för att hedra skådespelaren.

– Den kommer bli stor. Det är svårt att säga hur stor, men det är ju en oerhört älskad människa som gått bort. Kyrkan har kapacitet för mellan 600 och 700 platser, säger en person med insyn.

Bland gästerna är många ur Sveriges kändis- och skådespelarelit, inte minst Gösta Ekmans och hustrun Marie-Louise Ekmans kollegor på Dramaten.

– Det blir många vänner och kollegor från ett helt yrkesliv. Det är ju en person som verkat under så lång tid så givetvis blir det många människor från den tiden.

Vänner hyllar i kyrkan

Nöjesbladet har varit i kontakt med begravningsbyrån som är ansvarig för begravningen som inte vill kommentera upplägget. Det exakta programmet offentliggörs först på begravningsdagen, men vänner och anhöriga kommer att framföra hyllningar till Gösta Ekman.

– Det blir inga tal, men det kommer vara några personer som framför musik och någon dikt. I övrigt blir det en begravningsgudstjänst enligt kyrkans ordning, säger en person med insyn.

Det blir ingen mottagning efter begravningen. På kvällen den 15 maj ordnar dock Dramaten en stor minneskväll, även där kommer flera av skådespelarens vänner och kollegor att hylla Gösta Ekman.

– Vi håller på och spikar innehållet nu, jag sitter själv och väntar på slutgiltiga besked innan jag kan säga mer. Till formen är det mer av en minneskväll snarare än en stor föreställning med flera personer som bidrar på olika sätt, samtal, musik och andra inslag, säger Mimmi Fristorp, pressansvarig på Dramaten.

Var allvarligt sjuk

Gösta Ekman dog 1 april efter en tids sjukdom, under sina sista år var han förtegen om sina hälsoproblem, även om de inte var någon hemlighet bland hans anhöriga. 2013 berättade han själv att han varit allvarligt sjuk och varit nära att dö 2011.

– Det hängde på gärdsgården. Det var väldigt ovisst hur det skulle gå, sa han då till ”P4 Extra”.

I en intervju med Aftonbladet berättade Marie-Louise Ekman att han drabbats av en komplicerad form av cancer och tvingats genomgå en riskabel operation.

– Han låg på sjukhus i tre månader, några gånger i leverkoma. Det är ett mirakel att han lever, sa Marie-Louise Ekman då.

Publisert:

LÄS VIDARE