Nästa "Final fantasy VII"-del släpps i vinter

Av:  Gustav Sjöholm/TT

Cloud får kånka vidare på sitt jättesvärd i "Final fantasy VII: Rebirth". Pressbild.
Cloud får kånka vidare på sitt jättesvärd i "Final fantasy VII: Rebirth". Pressbild.

Nästa del i ”Final fantasy VII” släpps i vinter. Den andra delen av omgörningen av den klassiska japanska fantasyrollspelet från 1997 får undertiteln ”Rebirth” och kommer så småningom att följas av en tredje och avslutande del.

”Utvecklingen av 'Final fantasy VII rebirth' har gått snabbt framåt sedan vi började tillämpa en ny utvecklingsstruktur”, säger kreativt ansvarige Tetsuya Nomura i ett uttalande.

Släppet innebär att fansen kommer att ha fått vänta ungefär tre år sedan den första delen i omgörningen släpptes i april 2020. Men är det något som spelets anhängare har fått lära sig genom åren är det att vänta.

Lång historik

Omgörningen av ”Final fantasy VII” är nämligen en udda fågel i spelvärlden. Det ursprungliga spelet kom till Sonys första Playstation och bytte de tidigare spelens pixelgrafik till kantiga polygoner när serien steg in i den tredje dimensionen.

2005 visade en teknikdemo på spelmässan E3 hur protagonisten Cloud och de övriga skulle kunna se ut i vad som då var framtidens kraftpaket Playstation 3. Seriens fans drog efter andan och började där och då högljutt kräva en nyversion av titeln.

Nytt sidospel

Men de fick vänta. Först 2015 bekräftades att titeln var på gång och att den dessutom skulle delas upp i flera delar. Efter flera förseningar släpptes titeln till slut 2020 och fick fina recensioner. Mellandelen i den planerade trilogin, som alltså får undertiteln ”Rebirth”, släpps till Playstation 5, och arbetet med den avslutande delen uppges åtminstone ha inletts.

Vid en nätsändning meddelar skaparna Square Enix också att ”Crisis core: Final fantasy VII reunion” är under utveckling. Den titeln släpps även till andra konsoler och pc i vinter. Titeln utspelar sig tidsmässigt före händelserna i ”Final fantasy VII” och släpptes ursprungligen 2008 till bärbara PSP.

Publisert: