Oliver Ingrosso vill inte utnyttja familjens kändisskap: ”Lite som att sälja mig själv”

Stor intervju med dj:n om att fly från rampljuset, nya musiken och namnet, kärlekslivet och vad han egentligen tycker om ”Wahlgrens värld” ...

Han är uppväxt i en av Sveriges kändaste familjer.

Men Oliver Ingrosso har hatat rampljuset sedan barnsben.

– Jag minns när jag gick på stan när jag var väldigt liten och inte fattade varför folk stirrade på min mamma. Då gick jag runt och gav dödsblickar till alla hela tiden, säger han.

Med Pernilla Wahlgren som mamma och Bianca och Benjamin Ingrosso som yngre syskon har Oliver Ingrosso, 31, några av landets mest uppmärksammade kändisar i sin närmsta familj.

Lägg därtill flera andra kändisar i släkten.

Men när Aftonbladet ska träffa Oliver Ingrosso för en intervju på en bar där han brukar dj:a kvällstid får fotografen kämpa för att få honom att ens kolla in i kameran när det är dags att ta bilder till artikeln.

Rampljuset har aldrig varit något för honom, berättar han.

– Jag tror att jag alltid har varit annorlunda från många i min familj ända sedan jag var liten.

Oliver Ingrosso.
Oliver Ingrosso.

Han minns tillbaka till 1993 när hans mamma gifte sig med hans pappa Emilio Ingrosso.

– Det finns två bilder från mina föräldrars bröllop när jag sticker ut huvudet från bilen när vi precis har kommit fram. De är tagna med millisekunders mellanrum. På den ena bilden ser jag skitglad ut och på den andra bilden har jag fattat att det står en massa fotografer och människor som har kommit från den orten där de gifte sig för att komma och titta. Det gjorde mig förbannad, så på den andra bilden ser jag skitirriterad ut. Och jag var 3,5 år gammal. Det har alltid varit så.

Varför, tror du?

– Jag vet inte. Eftersom det alltid har varit så, så ligger det väl medfött. Jag tror att de flesta människor har en viss grundidentitet som man föds med som är svår att rubba på, jag skulle tro att det här är en del av det. Jag har aldrig varit intresserad av att söka uppmärksamhet på det sättet, även när jag är bland en grupp människor.

”Aldrig förstått intresset”

Du växer trots allt upp i den familjen du gör, du får automatiskt uppmärksamhet. Hur har det varit?

– Det störde mig. Jag minns när jag gick på stan när jag var väldigt liten och inte fattade varför folk stirrade på min mamma. Då gick jag runt och gav dödsblickar till alla hela tiden. Sedan blev man äldre och förstod att det får man acceptera.

Oliver Ingrosso och mamma Pernilla Wahlgren på vimmel 1993.
Oliver Ingrosso och mamma Pernilla Wahlgren på vimmel 1993.

Han tänker efter och fortsätter.

– Jag har aldrig förstått varför det finns ett sådant stort intresse för människors privatliv, jag själv är absolut inte intresserad av sånt.

Jag kan berätta att väldigt, väldigt många är det.

– Jag har förstått det, men jag kan samtidigt inte förstå det.

Men hur har det då varit med ”Wahlgrens värld” där ett filmteam har varit runt dina familjemedlemmar i flera år?

– Jag har inte märkt av det så mycket. Jag skulle säga att jag har varit med ett dussin gånger... kanske inte ens två dussin gånger tror jag. I viss mån är det inte en sådan stor skillnad, det kanske är lite mer ”in your face” än vad det har varit innan. Jag skulle säga att jag kanske har sett 10–15 avsnitt av det, ibland har jag suttit med morsan och hon tittar igenom det innan det sänds. Jag vet inte ens hur många avsnitt som finns...

Det har gått i tio säsonger.

– Du ser. Jag har sett, vadå, fem procent?

Är det för att du ser nog av dem i verkliga livet som du känner att du inte behöver se dem på tv också?

– Det där är inte min typ av tv-program. Jag har aldrig fattat varför man ska kolla på Kardashian-familjen heller, eller ”Paradise hotel”... jag känner att jag har ett annat serieintresse.

Vill inte utnyttja för reklam

Du är dj och musikproducent. Hade du inte kunnat utnyttjat reklamvärdet med realityserien och med din mamma och dina syskon mycket mer än vad du gjort för att uppmärksamma folk på din musik?

– Det hade säkert hjälpt. Men jag måste kunna titta mig i spegeln i slutändan av dagen också. Det skulle kännas lite som att sälja mig själv. Jag har aldrig uppskattat människor som söker sig efter uppmärksamheten eller framgång på det sättet. Men alla får ju göra precis som de vill, det finns inget rätt eller fel i det.

Han har inget emot att familjen inte tänker likadant.

– De får göra precis som de vill, men jag kan ha lite åsikter ibland när de bryr sig för mycket om vad andra tycker och tänker eller när de tar åt sig för mycket av det.

Oliver Ingrosso med sin mamma och sina syskon Benjamin, Bianca och Theodor på filmpremiär 2016.
Oliver Ingrosso med sin mamma och sina syskon Benjamin, Bianca och Theodor på filmpremiär 2016.

Fördomar om Ingrosso-namnet

Tror du att det finns många fördomar om dig?

– Jag skulle säga att de fördomar jag själv skulle bry mig om, vilket man inte borde göra egentligen, är de människorna som lyssnar på riktig housemusik och är i den världen som har vissa fördomar om att jag kanske har levt på mitt efternamn mycket, och det är klart att det har hjälpt som fan, och därför är jag också glad över att jag startade skivbolag och gör min musik helt själv i dag och allting. Men annars, generella fördomar från gemene man, det bryr jag mig inte om.

Släpper ny musik under namnet Oling

Det är apropå att han släpper ny musik som Oliver Ingrosso trots allt ställer upp på en intervju.

Han startade eget skivbolag 2019, Manaton Records, och har nyligen släppt låten ”Confusion say” under alias Oling.

– Det är den första låten jag har gjort helt och hållet från grunden själv. Annars brukar man ta in någon som mixar och mastrar. Producerar själv har jag alltid gjort, men nu har jag gjort allting med låten från den första millisekunden till den sista millisekunden och inte involverat någon annan. Det har tagit mig flera år att lära mig allt det där.

Oliver Ingrosso.
Oliver Ingrosso.

”Obskyr” housemusik

Han kommer att fortsätta att släppa musik under namnet Oliver Ingrosso också, men under Oling kommer han att släppa ännu smalare, eller ”obskyr” som han själv beskriver det, housemusik.

Han säger att det är vanligt inom housebranschen att använda sig av olika namn, och att Oling inte innebär att han byter bort Oliver Ingrosso.

– Eric Prydz till exempel har också Pryda som är progressive house, sen har han Cirez D som han släpper techno under.

Oling har han kallats för sedan skoltiden.

– Det var inlogget på datorerna i skolan, jag har kallats för det i alla år och inga av mina vänner säger Oliver. Min mamma har gjort t-shirtar med ”Oling” på och min lillebror säger också Oling. Syrran är nog en av få som säger Oliver.

Det är främst på gigs och spelningar, snarare än streams, som de som gör den typen av musik som han gör drar in pengar på, säger han.

Vad han tar för betalat per spelning vill han inte avslöja.

– Du får fejka att du vill boka mig.

Finns på Tinder

På tal om något helt annat. En fågel viskade i mitt öra att du är på Tinder?

Oliver Ingrosso börjar genast skruva på sig.

– Det tror jag att alla singlar är? Eller det är väl inte ovanligt?

Absolut inte, men det jag undrar är hur det går?

– Jag vet inte, det går väl bra ... helt okej...

Dejtar du mycket?

– Njae... helt okej.

Skulle du vilja vara i ett förhållande just nu eller trivs du bra som singel?

– Jag tänker inte stressa mig in i någonting, i så fall ska det vara för att det känns rätt. Jag tänker inte söka efter ett förhållande bara för att. Jag tänker inte bli tillsammans med någon där jag tänker ”hon är väl helt okej så jag kan tillbringa några år med henne”. Nej, då måste det vara för att det känns rätt.

Oliver Ingrosso.
Oliver Ingrosso.
Publisert:

LÄS VIDARE