Charlie Gustafsson i Noice-musikalen: Jag hade inte koll på historien

Spelar Peo Thyrén: ”Någon reseledare blev hotad med stilett”

Charlie Gustafsson.
Charlie Gustafsson.

Snart är det premiär för musikalen om Noice. 

Rollen som Peo Thyrén spelas av ”Vår tid är nu”-stjärnan Charlie Gustafsson – som erkänner att han är rätt nervös.

– Vissa dagar undrar jag om jag kommer att fixa det.

Rockgruppen Noice är bandet som slog igenom över en natt i kultprogrammet ”Måndagsbörsen” 1980. Tonåringarna var alla under 18 år när livet förändrades och de blev hyllade idoler.

Det var andra singeln från debutalbumet ”Tonårsdrömmar” som satte dem på kartan. Punkiga ”En kväll i tunnelbanan” var perfekt för dåtidens ungdomar och medlemmarna en våt dröm med frontfiguren Hasse Carlsson i spetsen.

Idag är två av originalmedlemmarna borta, nämnde Hasse Carlsson och Freddie Hansson, i sviterna av svårt missbruk.

Den aktuella Noice-musikalen som nu sätts upp på Lilla Cirkus i Stockholm avhandlar dock bara de första åren, innan det börjar går utför.

Rockgruppen Noice i tunnelbanan 1980. Kompisgänget från Gustavsberg slog igenom stort med låtar som ”En kväll i tunnelbanan” och ”Vi rymmer bara du och jag”.
Rockgruppen Noice i tunnelbanan 1980. Kompisgänget från Gustavsberg slog igenom stort med låtar som ”En kväll i tunnelbanan” och ”Vi rymmer bara du och jag”.

Charlie Gustafsson: Har gjort ”Doobidoo”

”Vår tid är nu”-stjärnan Charlie Gustafsson spelar Peo Thyrén i musikalen ”Noice, Du lever bara en gång”.

Aftonbladet träffar dem båda på Thyréns kontor på Medborgarplatsen. Charlie Gustafsson kommer insläntrande med en bas på ryggen.

– Jag visste att du var hemma i skådespeleriet, men att spela bas, där hade jag en blygsam förväntan. Men när jag var på repet och lyssnade så tyckte jag det funkade kanon, säger Peo Thyrén och skrattar.

Charlie Gustafsson är som sagt en etablerad skådespelare, men nu ska han ge sig ut på gungfly och sjunga för en större publik.

– Jag har gjort ”Doobidoo” två gånger och sjungit mycket hemma, men det här är väldigt nytt. Sedan är Noice ett rockband med lite punkinfluenser så det gör inget om man missar någon ton utan attityden är viktigare. Jag har ett eget nummer, jag sjunger Peos nyskrivna låt ”Gustavsberg” som avslutar hela musikalen och ”Bedårande barn” gör jag också själv.

Är du nervös?

– Ja, det är klart jag är nervös. Vissa dagar undrar jag om jag kommer att fixa det, andra dagar går det bra med både sången och basspelet så det går upp och ned. Men visst har jag undrat vad fan jag har gett mig in på ibland.

Charlie Gustafsson och Peo Thyrén.
Charlie Gustafsson och Peo Thyrén.

”De som hjälper mig har stenkoll på hur Peo rörde sig och lät”

Noice slog igenom för över 40 år sedan, långt innan Charlie Gustafsson var född. Något som gör att han inte hade full koll på Noice.

– Jag gillar att gå på musikquiz och där är det populärt med Noice. Frågor om vilket tv-program de slog igenom i och så. Jag hade hört några låtar, men inte så mycket och jag hade inte koll på historien och att de var så unga när de slog igenom.

Hur känns det att spela en person som faktiskt lever och ska titta på dig?

– Det känns naturligtvis lite nervöst, men också ganska tryggt. De som hjälper mig har stenkoll på hur Peo rörde sig och lät, kanske bättre än Peo själv.

Peo flikar in:

– Jag har inte superkoll på hur jag var för 40 år sedan, då är de som också var Noicefantaster och som jobbar med musikalen bättre på att förklara det.

Tar du någon hjälp av Peo för att bättre kunna gestalta honom?

– Ja, vi har bland annat pratat om basspelet. Både hur det ska låta, men också hur man poserar för sådant är viktigt. Sedan finns det faktiskt en Gustavsbergsdialekt och den jobbar jag med. 

Peo Thyrén: Mina barn blev glada

Berätta om din rollfigur Peo i musikalen?

– Vi får följa honom från när han gör en elgitarr i slöjden till hela resan. Det är ju fem ganska olika killar där Peo är seriös och skrivit de flesta låtar och är den i bandet som verkligen vill att det ska gå bra.

– Många tror nog att det ska vara mycket depp och misär och tragedier, men det hände sen. Musikalen slutar i december 1981 innan det börjar gå utför för en del av de andra i bandet. Det är mycket humor i musikalen, det ligger faktiskt närmare komedi, säger Peo Thyrén.

Att det blev Charlie Gustafsson som ska gestalta Peo togs emot med jubel hemma hos Noice-stjärnan.

– Mina barn blev glada. De blir egentligen aldrig imponerade av något jag håller på med, men de tycker det är skitstort att Charlie ska spela mig. 

Har du Peo något minne från storhetstiden som sticker ut?

– Det här är med i musikalen. Vi hade varit och spelat på Mallorca och levt rövare och blev sedan kallade till ett krismöte med Ola Håkansson på skivbolaget. Vi tänkte att vi kanske skulle få sparken för att vi hade betett oss svinigt på hotellet. Någon reseledare blev hotad med stilett, vi blev utslängda från hotellet sista kvällen och tvingades sova på en scen, vi totaldemolerade en bil, vi kastade ut saker från balkongen. Men vi fick inte sparken, vi lyckades tala oss ur det.

”Noice, Du lever bara en gång” har premiär på Lilla Cirkus den 11 november.

Publisert:

LÄS VIDARE