Kändiskvinna döms för vansinnesfärd på Östermalm

Försvararen: ”Vi kommer överklaga”

Kändiskvinnan, med kopplingar till det svenska kungahuset, anlitade en stjärnadvokat i hopp om att bli frikänd.

Men två vittnesuppgifter fällde henne och hon döms nu till böter efter en våldsam bilkörning på Östermalm i Stockholm.

– Klart hon är besviken, säger kvinnans advokat Johan Eriksson.

Den kända profilen döms för vårdslöshet i trafik.
Den kända profilen döms för vårdslöshet i trafik.

Bilföraren, en kvinna känd från underhållningsprogram på tv, hade kört sina barn till skolan på morgonen i maj för två år sedan och var på väg hem då den trafikfarliga körningen ägde rum. 

Hon åtalades för vårdslöshet i trafik efter att ha polisanmälts av ett vittne på plats och rättegången avgjordes för någon vecka sedan. I bevisningen har det ingått skisser från vittnena som visar hur kvinnan körde. 

Hon ska ha rattat sin stora lyxbil på ett aggressivt och vårdslöst sätt genom att gena över ett övergångsställe på Östermalm i Stockholm, inte långt från familjens bostad.

Cyklist tvingades väja

En pappa som stod vid övergångsstället med sin sjuårige son har uppgett att han fick hejda sig snabbt. Han såg bilen köra om en annan bil i hög hastighet genom att gena upp på trottoaren.

– Det var en läskig situation, har pappan sagt.

De såg också hur en cyklist tvingades väja för att undgå att bli påkörd.

– Det gick så himla fort, tre sekunder kanske, som en film där det var biljakt.

Cyklisten har uppgett att bilföraren tutade irriterat innan hon ska ha gasat på i hög fart och i en tvär sväng kört om de stillastående bilarna på den smala körbanan. Föraren ska ha varvat motorn, rullat över en refug och upp på trottoaren.

– Jag var tvungen att slänga mig åt höger när bilen kom emot mig, har cyklisten sagt. Jag var livrädd.

Bad om ursäkt för att ”undvika konflikt”

Cyklisten konfronterade kvinnan efteråt då de bor i samma område. I sms erkände kvinnan att hon gjort fel och bad om ursäkt.

I polisförhöret däremot förnekade hon brott.

– Jag lade mig helt platt och bad om ursäkt för att inte hamna i en diskussion, har hon sagt. 

Bilföraren har uppgett att hon gjorde en felbedömning av situationen då hon trodde att bilen framför henne stod dubbelparkerad. Hon menar att hon gjort allt för att väja undan för cyklisten.

Anlitade känd advokat

Kvinnan valde advokat Johan Eriksson som försvarare i hopp om en frikännande dom. Johan Eriksson anses vara en av landets bästa försvarsadvokater, han försvarade bland annat Rakhmat Akilov som dömdes efter terrordådet på Drottninggatan.

På tisdagen dömdes kändisprofilen i Stockholms tingsrätt för vårdslöshet i trafik till 40 dagsböter, 14 800 kronor. Åklagaren hade yrkat på 40 000 kronor i dagsböter, då storleken på böterna avgörs av inkomsten. Kvinnan har uppgett att hon vid brottstillfället hade en årsinkomst på 550 000 kronor och en förmögenhet på 15 miljoner kronor.

Kommer överklaga domen

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnan som hänvisar till sin advokat.

”Jag hänvisar allt till Johan. Han har nog sagt det mesta”, skriver hon i ett sms.

– Hon hade hoppats att hon skulle bli frikänd, säger advokat Johan Eriksson.

– Min klient är liksom jag besviken över tingsrättens dom och vi kommer att överklaga den. Jag ska beskriva väldigt noga varför hon är det vid överklagandet. Vi tycker kort och gott att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Nu vill vi först läsa domen i lugn och ro.

Är hon ledsen?

– Det där med att välja ord och så där och vad man är... klart hon är besviken då hon liksom jag hade hoppats på att bli frikänd.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN